ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΒΙΒΛΙΑ | 2009

1 Δεκεμβρίου 2009

Proceedings of the Symposium ‘Bronze Age Architectural Traditions in the Eastern Mediterranean: Diffusion and Diversity’, 07.-08. 05. 2008 in Munich

Verein zur Förderung der Aufarbeitung der Hellenischen Geschichte e.V. (επιμέλεια)

Proceedings of the Symposium ‘Bronze Age Architectural Traditions in the Eastern Mediterranean: Diffusion and Diversity’, 07.-08. 05. 2008 in Munich

Πόλη: Weilheim

Έτος: 2009

Εκδότης: Verein zur Förderung der Aufarbeitung der Hellenischen Geschichte e.V.

Περιγραφή: Μαλακό εξώφυλλο, 248 σ., έγχρωμες και ασπρόμαυρες εικ., πίνακες, 24x17 εκ.

Περίληψη

Στις 7 και 8 Μαΐου 2008, έλαβε χώρα στο Μόναχο (Gasteig) συμπόσιο με θέμα «Αρχιτεκτονικές παραδόσεις της εποχής του Χαλκού στην ανατολική Μεσόγειο: συγκλίσεις και αποκλίσεις». Την πρωτοβουλία και την οργάνωση είχε ο Σύλλογος για την Μελέτη και Διάδοση της Ελληνικής Ιστορίας, ο οποίος εδρεύει στο Weilheim της Βαυαρίας και έχει οργανώσει στο παρελθόν αρκετές επιστημονικές συναντήσεις φιλολογικού και αρχαιολογικού περιεχομένου. Συνδιοργανωτής ήταν ο Σύλλογος Αιγαίου Μονάχου. Στην συνάντηση αυτή έλαβαν μέρος επιστήμονες από πολλές χώρες, το ενδιαφέρον των οποίων εστιάζει σε διαφορετικές περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, Αιγαίο, Κύπρο, Μ. Ασία, Συροπαλαιστίνη.

Αντικείμενο του συμποσίου ήταν η αρχιτεκτονική της Εποχής του Χαλκού, έτσι όπως καταγράφεται μέσα από τα ευρήματα και τις ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, και στόχος η διερεύνηση και προβολή των αρχιτεκτονικών παραδόσεων των λαών που έζησαν στην περιοχή αυτή. To εύρος του θέματος και η πληθώρα των δεδομένων δεν ήταν δυνατόν, βέβαια, να καλυφθούν πλήρως στα πλαίσιο του μικρού αυτού συμποσίου. Παρόλα αυτά, μέσα από τα επιλεγμένα παραδείγματα που παρουσιάστηκαν από τους μελετητές δόθηκε η δυνατότητα μιας άμεσης συζήτησης για τις παραμέτρους, που επηρεάζουν και διαμορφώνουν τις εκάστοτε παραδόσεις. Μια από τις παραμέτρους είναι και οι στενές επαφές που είχαν αναπτύξει μεταξύ τους οι λαοί της εποχής εκείνης. Oι επαφές αυτές διαπιστώνονται μέσα από τα κινητά ευρήματα και τα κείμενα, όπου αυτά υπάρχουν, και εκφράζονται σε πολλές πτυχές του βίου. ιδιαίτερα την τέχνη. Τα πολιτισμικά δάνεια και αντιδάνεια που ενδεχομένως επέφεραν οι επαφές αυτές έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών συνεδρίων και συγγραμμάτων στο παρελθόν. Η αρχιτεκτονική, ωστόσο, είχε μικρή συμμετοχή στις συζητήσεις αυτές ως τώρα. Αυτήν ακριβώς την έλλειψη θέλησε να αναπληρώσει το συμπόσιο του Μονάχου, σε μια πρώτη προσέγγιση του ζητήματος.

Περιεχόμενα

Preface

Welcome speech

The aim

Summary of and report on the lectures at the symposium

Bernard Knapp, ‘Monumental architecture, identity and memory’ [47-57].

Joseph Shaw, ‘The character, genesis, and influence of Minoan palatial architecture’ [61-83].

Hartmut Matthäus & Sabine Westerburg-Eberl, ‘Minoische Hausarchitektur: Gebäudetypen und Bautechnik ’[91-97].

Clairy Palyvou, ‘The comparative analysis of special organization as a tool for understanding Aegean Bronze Age architecture: Minoan and Mycenaean’ [115-124].

Eleutheria Tsakanika-Theochari, ‘The constructional analysis of timber load bearing systems as a tool for interpreting Aegean Bronze Age architecture’ [127-139].

Annie Caubet, ‘Architectural traditions in Bronze Age Levant: The evidence from terracotta models’ [143-149].

Marguerite Yon, ‘Cities of the Levant: Ugarit and Cyprus’ [153-170].

Sophocles Hadjisavvas, ‘Late Cypriot architecture from the archaeological perspective’ [173-181].

Peter Marzolff, ‘Der frühbronzezeitliche Rundbau von Tiryns. Architektonischer Einzelgänger oder Außenposten einer östlichen Koine?’ [185-205].

Martin Bachmann, ‘Neue Forschungen zur hethitischen Architektur’ [209-223].

Attachment


Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.