ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΒΙΒΛΙΑ | 2013

25 Απριλίου 2013

The Aegean World. A Guide to the Cycladic, Minoan and Mycenaean Antiquities in the Ashmolean Museum

Γιάννης Γαλανάκης (επιμέλεια)

The Aegean World. A Guide to the Cycladic, Minoan and Mycenaean Antiquities in the Ashmolean Museum

Πόλη: Oxford/Athens

Έτος: 2013

Εκδότης: Kapon editions/Ashmolean Museum

Περιγραφή: Μαλακό εξώφυλλο, 176 σ., 362 α/μ και έγχρωμες εικόνες, 26,7x19,6 εκ.

Περίληψη

Το μουσείο Ashmolean του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στεγάζει μία από τις καλύτερες συλλογές τέχνης και αρχαιολογίας στον κόσμο. Ιδιαίτερης μνείας χρήζει η εξαιρετική συλλογή αντικειμένων από το προϊστορικό Αιγαίο – με περισσότερα από 10.000 αντικείμενα από τις Κυκλάδες, τη Μινωική Κρήτη και τη Μυκηναϊκή Ελλάδα, η Αιγαιακή συλλογή του Ashmolean είναι η σημαντικότερη και αξιολογότερη εκτός Ελλάδος.

Η συλλογή αυτή διαμορφώθηκε κυρίως από τον Sir Arthur Evans (1851–1941), ο οποίος ως διευθυντής του μουσείου (1884-1908) κατάφερε να ενισχύσει τις αρχαιολογικές συλλογές και να καταξιώσει διεθνώς το Ashmolean ως ένα από τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα της αρχαιολογίας. Σήμερα ο Evans είναι περισσότερο γνωστός από τις έρευνες του στην Κρήτη και την ανασκαφή του ανακτόρου στην Κνωσό. Η Αιγαιακή συλλογή του Ashmolean, μαζί με το πλούσιο αρχειακό υλικό που την συνοδεύει, αποτελεί μία πηγή συνεχούς μάθησης και έμπνευσης τόσο για τους ειδικούς ερευνητές όσο και για το ευρύ κοινό.

Το βιβλίο, προϊόν συνεργασίας των εκδόσεων Καπόν και του μουσείου Ashmolean του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αποτελεί τον πρώτο οδηγό των συλλογών του προϊστορικού Αιγαίου του Ashmolean. Η παρούσα έκδοση είναι πλούσια εικονογραφημένη με περισσότερες από 360 εικόνες, σχέδια, χάρτες και κατόψεις. Τα επιμέρους κεφάλαια του βιβλίου, γραμμένα από καταξιωμένους ερευνητές, εισάγουν τον αναγνώστη στην αρχαιολόγια και την τέχνη του προϊστορικού Αιγαίου: από τις Κυκλάδες, την Μινωική Κρήτη και την Μυκηναϊκή Ελλάδα μέχρι τις πρώιμες Αιγαιακές γραφές, τις σφραγίδες, τα δακτυλίδια και τα σφραγίσματα του προϊστορικού Αιγαίου. Την έκδοση του καλαίσθητου αυτού τόμου έχει επιμεληθεί ο Δρ Γιάννης Γαλανάκης, Λέκτορας της Ελληνικής Προϊστορίας στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ.

Περιεχόμενα

Editors’s Acknowledgements [7]

Preface [9]

1. Susan Walker, ‘The Redeveloped Ashmolean Museum’ [11-20]

2. Yannis Galanakis, ‘The ‘Aegean World’ at the Ashmolean’ [21-72]

3. Lesley Fitton, ‘Arthur Evans and Minoan Crete’ [73-84]

4. Susan Sherratt, ‘The Cyclades in the Early Bronze Age’ [85-102]

5. John Bennet, ‘Minoan Crete: People in a World of Objects and Places’ [103-118]

6. Jack Davis, ‘Mycenaean Greece: from Crete to the Mainland of Europe and Back’ [119-132]

7. Lisa Bendall, ‘The Aegean Bronze Age Scripts’ [133-152]

8. Helen Hughes-Brock, ‘Seals of Bronze Age Greece’ [153-165]

Endnotes [166]
Reading List [168]
The Chronology of Bronze Age Aegean [173]
Index [174]


Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.