ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

11 Φεβρουαρίου 2020

“Έφυγε” ο Δημήτρης Σκιλάρντι, φτωχότερη η αρχαιολογία των Κυκλάδων και της Αττικής

Mag24, 11.2.2020

Η απώλεια του Δημήτρη Σκιλάρντι, ανασκαφέα των Κουκουναριών της Πάρου, αφήνει φτωχότερη την αρχαιολογία των Κυκλάδων και της Αττικής. Ήταν σημαντική η προσφορά του σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς για το νησί της Πάρου αλλά και η επιμονή του για τις νέες ανασκαφές στην Αττική (αρχαίο.νεκροταφείο Κηφισιάς κτλ), ακόμα και σε περιοχές που είχε μικρό πέρασμα όπως η δυτική Βοιωτία (Δίστομο) όπου έμεινε η σφραγίδα του πολύπλευρου έργου του.

Ο Δημήτρης Σκιλάρντι σπούδασε Προϊστορική και Κλασική Αρχαιολογία στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν κάτοχος Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού Διπλώματος του Πανεπιστημίου Πρίνστον των ΗΠΑ (1978). Υπήρξε μαθητής των καθηγητών Σπ. Μαρινάτου, Ν. Κοντολέοντος, Ι. Τραυλού και Dorothy Burr –Thompson. Εδίδαξε ως Καθηγητής και ως Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Οττάβας του Καναδά (1974-1992), του Λέτσε Ιταλίας (1989-92), της Ρώμης, Tor Vergata (1992-95) και της Καλιφορνίας, Σάντα Μπάρμπαρα (1998-2004). To 1978-1980 εργάσθηκε στις ΗΠΑ και ως επιστημονικό μέλος στo Πανεπιστήμιo της Πενσυλβανίας

Το 1981 του απενεμήθηκε από το ΥΠΠΟ Έπαινος για την συμβολή του στην οργάνωση της πρώτης περιοδικής έκθεσης αρχαιοτήτων στο εξωτερικό (Νέα Υόρκη – Παρίσι). Το 1991 βραβεύτηκε από το ΥΠΠΟ η ομάδα των αρχιτεκτόνων Passarelli και Nicoletti της Ρώμης, με το Πρώτο Διεθνές Βραβείο για τα αρχιτεκτονικά σχέδια του Νέου Μουσείου Ακρόπολης. Το 1991 βραβεύτηκε για την συμβολή του στην σύσφιξη των πολιτιστικών σχέσεων με τις Ελληνόφωνες περιοχές της Κάτω Ιταλίας. Αγωνίστηκε για την επιστημονική και δομική βελτίωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Διαβάστε περισσότερα

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.