ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

17 Φεβρουαρίου 2015

Κοινωνία και παρελθόν: προσλήψεις της αρχαιότητας στη σύγχρονη Ελλάδα

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Πώς ορίζεται η έννοια της αρχαιότητας; Τι επίδραση έχει στη σύγχρονη σκέψη; Γιατί πάμε σε μουσεία; Ποιος ο ρόλος των μνημείων στη ζωή μιας πόλης; Πως διαμορφώνεται η ‘συλλογική μνήμη’; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα συζητηθούν στο νέο σεμινάριο που διοργανώνουν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το Ιρλανδικό Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών στην Αθήνα.

Με αφορμή το απρόσμενο ενδιαφέρον του κοινού για τις πρόσφατες ανακαλύψεις στην Αμφίπολη και την ένταση του δημόσιου διαλόγου που ακολούθησε, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το Ιρλανδικό Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών αποφάσισαν να προσκαλέσουν ειδικούς από διάφορα πεδία των ανθρωπιστικών επιστημών για να διερευνήσουν τη σημασία της αρχαιότητας για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, αλλά και ευρύτερα τη σχέση του κοινού με τη μελέτη και ερμηνεία του παρελθόντος.

Το σεμινάριο δεν θα περιοριστεί σε ζητήματα αρχαιολογικής έρευνας και προβολής, αλλά θα επεκταθεί σε ερωτήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως ο ρόλος των μουσείων και της εκπαίδευσης για τη συγκρότηση ιστορικής μνήμης, η λειτουργία των αρχαίων μνημείων στο αστικό περιβάλλον, οι τρόποι πρόσληψης της αρχαιότητας στην τέχνη κ.ά.  

Μέσα από συζητήσεις και διαλέξεις, θα επιχειρηθεί η ανατομία της πολυδιάστατης σχέσης της σύγχρονης κοινωνίας με την αρχαιότητα, μιας σχέσης που δεν περιλαμβάνει μόνον ‘επίσημες’ μορφές αφήγησης αλλά και εναλλακτικές προσεγγίσεις της ιστορίας, οι οποίες αναπτύσσονται σε διαφορετικά περιβάλλοντα και μαρτυρούν την επιθυμία των ανθρώπων για ενεργή συμμετοχή στην ερμηνεία του παρελθόντος. Μελετώντας πώς διαμορφώνονται και πού τέμνονται ‘επίσημες’ και ‘ανεπίσημες’ αφηγήσεις μπορούμε να διακρίνουμε καλύτερα τις κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις τους και να κατανοήσουμε τη σημασία που έχουν για την συγκρότηση της συλλογικής μνήμης. Μια τέτοια κατανόηση μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη νέων μορφών προσέγγισης και διαχείρισης της πολιτισμικής κληρονομιάς, που θα αναγνωρίζουν τη πολυσημία του παρελθόντος χωρίς να επιχειρούν την επιβολή μονοσήμαντων ιστορικών αφηγημάτων.

Οι εκδηλώσεις απευθύνονται στο ευρύ κοινό και έχουν ελεύθερη είσοδο.

Περισσότερα

Δείτε όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων “Κοινωνία και παρελθόν προσλήψεις της αρχαιότητας στη σύγχρονη Ελλάδα”

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.