ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

18 Μαρτίου 2012

Τέχνη και ιστορία 54 αιώνων από το νησί της Αφροδίτης

Μ. Αδαμοπούλου, Τα Νέα, 13-03-2012

Μία από τις μεγαλύτερες συλλογές κυπριακών αρχαιοτήτων παγκοσμίως παρουσιάζεται ανανεωμένη στην Αθήνα.

Μπλε βαθύ, σαν το χρώμα της Μεσογείου όπου μέσα της πλέει το «χρυσοπράσινο φύλλο». Ή μήπως σαν το χρώμα του ουρανού λίγο πριν γίνει η Μεγάλη Εκρηξη (The Βig Bang) που την προίκισε με πλούσια κοιτάσματα χαλκού; Οπως και να έχει, μέσα σε αυτό το βαθύ μπλε έχουν τυλιχθεί οι θησαυροί από τη γη της Κύπρου, ευρήματα σπάνια και πολλά εξ αυτών μοναδικά – όλα τους από τη συλλογή Θάνου Ζιντίλη – που το καθένα τους γράφει και μια διαφορετική σελίδα στην Ιστορία του νησιού. Και που τώρα πλέον ετοιμάζονται να υποδεχθούν το κοινό στον ανακαινισμένο τρίτο όροφο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης σε μια έκθεση που, όπως υποστηρίζουν οι διοργανωτές, είναι πρωτοποριακή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τίποτα δεν θυμίζει την έκθεση της συλλογής – που θεωρείται η δεύτερη σε μέγεθος και ευρύτητα υλικού και διαθέτει μοναδικά αντικείμενα που δεν συναντά κάποιος ούτε σε μεγάλα μουσεία όπως το Μητροπολιτικό στη Νέα Υόρκη ούτε καν στην Κύπρο – όπως είχε πρωτοπαρουσιαστεί το 2004 στην Αθήνα, όταν ο κύπριος επιχειρηματίας και συλλέκτης δάνεισε για 25 χρόνια σχεδόν τα μισά από τα 1.400 κομμάτια της συλλογής του στο ελληνικό μουσείο.
Νέες προθήκες και χαμηλά φώτα, οθόνες αφής με πλήθος πληροφοριών, εφαρμογές που επιτρέπουν στον επισκέπτη να γράφει το όνομά του στην κυπρομινωική γραφή, διαδραστικά τραπέζια στα οποία μπορούν ταυτοχρόνως έξι άνθρωποι να παίξουν ακολουθώντας πλοία διαφόρων εποχών που ταξιδεύουν στη Μεσόγειο και να «βομβαρδίσουν» τους αντιπάλους τους με πληροφορίες είναι μερικές μόνο από τις πινελιές που συνθέτουν τη νέα έκθεση.

Περισσότερα: http://tanea.gr

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.