ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ & ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Τo Αθέατο Μουσείο: Το «Δακτυλίδι του Θησέα»

14 Μαρτίου 2015, ημέρα Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Στις 14 Μαρτίου, ημέρα Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, ο επιμελητής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Δρ Κώστας Πασχαλίδης θα παρουσιάσει στα μέλη του Αιγέα τo Αθέατο Μουσείο. Πρόκειται για τη νέα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείο κατά την οποία επιλεγμένες αρχαιότητες από τον άγνωστο κόσμο των αποθηκών αναδύονται διαδοχικά κάθε δύο μήνες από την ασφαλή τους αφάνεια στο φως.

Επιπλέον, τα μέλη του Αιγέα θα έχουν την ευκαιρία να δουν το λεγόμενο δαχτυλίδι του Θησέα. Το δαχτυλίδι σύμφωνα με πληροφορίες της πρώτης κατόχου προέρχεται από την Ακρόπολη της Αθήνας. Βρέθηκε τυχαία στην περιοχή των Αναφιώτικων, μέσα στα χώματα που απορρίπτονταν από τις εκσκαφικές εργασίες για την επέκταση του παλαιού Μουσείου τη δεκαετία του 1950. Παραδόθηκε στο ΕΑΜ το 2004, αγοράσθηκε κατόπιν από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2010 και εκτίθεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό.

Λίγα λόγια για το δαχτυλίδι του Θησέα

Στην επιφάνεια του δακτυλιδιού απεικονίζεται η δημοφιλής μινωική σκηνή του άλματος πάνω από ταύρο (ταυροκαθάψια), ανάμεσα σε ένα λιοντάρι και σε ένα δέντρο. Τα μυκηναϊκά σφραγιστικά δακτυλίδια ήταν προσωπικά αντικείμενα κύρους των πρώτων ελληνόφωνων ηγεμόνων, των Μυκηναίων. Η συγκεκριμένη επιλογή της παράστασης στο δακτυλίδι που φορούσαν οι άρχοντες των Αθηνών, υποδηλώνει την προτίμηση σε ένα μινωικό θέμα και στους συμβολισμούς του για λόγο που δε γνωρίζουμε, μα που μπορεί να γεννήσει ελεύθερους συνειρμούς. Το δακτυλίδι του Θησέα, όπως και ένα σύγχρονο θραύσμα λίθινου αγγείου με το ίδιο θέμα από την Ακρόπολη της Αθήνας (αίθουσα 3 του Μουσείου), αναβιώνουν τη σύνδεση του μύθου με τα αρχαιολογικά ευρήματα. Σύμφωνα με την παράδοση της πόλης, ο πρώτος βασιλιάς-συνοικιστής ο Θησέας, καθυπόταξε την άγρια δύναμη του Μινώταυρου και του πανίσχυρου βασιλιά Μίνωα της Κρήτης. Κι ένας άλλος αθηναϊκός μύθος που θέλει τον βασιλιά Μίνωα να ρίχνει το δακτυλίδι του στη θάλασσα προκαλώντας τον Θησέα να το βρει, διεκδικεί τη μαγική του επαλήθευση με τον ωραιότερο τρόπο.

Η νέα δράση του μουσείου:

http://www.namuseum.gr/museum/pressreleases/2015/images/Unseen_glimpses.pdf

http://www.namuseum.gr/museum/pressreleases/2015/images/Unseen_ring.pdf

 

Ιστορία εύρεσης του δαχτυλιδιού:

http://fimotro.blogspot.gr/2015/02/blog-post_850.html

http://www.vlioras.gr/Philologia/History/Ancient/03.BronzeAge/Minoic/2004_11_02_Nea_Daxtylidi.htm

http://news.in.gr/culture/article/?aid=728361

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=175012

http://news.in.gr/culture/article/?aid=577148

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.