ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΒΙΒΛΙΑ | 2018

1 Οκτωβρίου 2018

Ακρωτήρι. Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο προϊστορικής Θήρας. Σύντομος οδηγός

Χρίστος Γ. Ντούμας

Ακρωτήρι. Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο προϊστορικής Θήρας. Σύντομος οδηγός

Πόλη: Αθήνα

Έτος: 2018

Εκδότης: Εταιρεία Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας

Περιγραφή: Μαλακό εξώφυλλο, 191 σ., πολυάριθμες έγχρωμες και ασπρόμαυρες εικόνες, 17 x 24 εκ.

Περίληψη

Πρόθεση του συγγραφέα, Ομότιμου Καθηγητή Χρίστου Ντούμα, Διευθυντή από το 1975 των Ανασκαφών Ακρωτηρίου Θήρας, και του εκδότη, της Εταιρείας Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας, είναι ο οδηγός αυτός να βοηθήσει τον επισκέπτη να γνωρίσει τον αρχαιολογικό χώρο στο Ακρωτήρι και το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στα Φηρά.

Η επί πενήντα χρόνια συστηματική ανασκαφή, επιστημονική έρευνα και συντήρηση επιτρέπουν τη σκιαγράφηση της ιστορίας του οικισμού στο Ακρωτήρι και των πολιτισμικών επιτευγμάτων της κοινωνίας που έζησε εκεί. Στο απόγειο της ανάπτυξής της, η κοσμοπολίτικη πόλη με σημαντικό εμπορικό λιμάνι, η οποία υπήρξε ένα από τα πλέον σημαντικά αστικά κέντρα του προϊστορικού Αιγαίου, κτυπήθηκε από σεισμό που προηγήθηκε της έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας. Πληγωμένη, καλύφθηκε κάτω από παχύ στρώμα ελαφρόπετρας και στάχτης. Τα ερειπωμένα κτήρια, τα χιλιάδες ευρήματα που ανασύρθηκαν μέσα από αυτά και οι εξαιρετικές τοιχογραφίες που τα διακοσμούσαν μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε την καθημερινή ζωή, την αισθητική και την ιδεολογία των «αστών», με νοοτροπία καταναλωτική (bourgeois), κατοίκων του άλλοτε ευημερούντος Ακρωτηρίου.

Το προσεκτικά επιλεγμένο εικονογραφικό υλικό –φωτογραφίες των μνημείων και των κινητών ευρημάτων, σχέδια, γραφικές αναπαραστάσεις, αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις– εν μέρει αδημοσίευτο, παραχωρήθηκε ειδικά για την παρούσα έκδοση από τα αρχεία των Ανασκαφών του Ακρωτηρίου Θήρας.

Περιεχόμενα

ΜΕΡΟΣ Ι

Η Θήρα (Σαντορίνη) και το Αιγαίο [7-8]

Η ανασκαφή στο Ακρωτήρι και η διαχείριση του αρχαιολογικού χώρου [9-14]

Σύντομη ιστορία του οικισμού [15-29]

Η έκρηξη του ηφαιστείου [30-34]

Η Θήρα και η Ατλαντίδα [34-35]

ΜΕΡΟΣ ΙΙ: ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ [36-135]

Διαδρομή 1 [40-87]

Διαδρομή 2 [88-135]

ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ: ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗΣ ΘΗΡΑΣ [137-179]

ΜΕΡΟΣ IV: ΑΛΛΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΘΗΡΑΣ [181-190]

Επιλογή βιβλιογραφίας


Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.