ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΑΙΓΑΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ | 2014

Sea Peoples, Egypt, and the Aegean: The transference of maritime technology in the Late Bronze–Early Iron transition (LH IIIB–C)

Jeffrey P. Emanuel Αιγαιακές Σπουδές1, 2014, 21-56

Sea Peoples, Egypt, and the Aegean: The transference of maritime technology in the Late Bronze–Early Iron transition (LH IIIB–C)

Κατά το τέλος της Ύστερης Εποχής του Χαλκού η εμφάνιση του τετράγωνου ιστίου που δεν διαθέτει κάτω ιστό με τον εξαρτισμό του έφερε την επανάσταση στην πλοήγηση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η νέα αυτή τεχνολογία παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε αναπαράσταση ναυμαχίας, στους τοίχους του ταφικού ιερού του Ραμσή Γ΄ στο Medinet Habu. Στην αναπαράσταση αυτή εικονίζονται πλοία των Αιγυπτίων και των Λαών της Θάλασσας με αυτόν τον εξαρτισμό, καθώς και με εξέδρες ψηλά στο κατάρτι ή στο κατάστρωμα από όπου επόπτευαν οι επιβαίνοντες πολεμιστές προκειμένου να διεξάγουν μάχη. Η πανομοιότυπη χρήση αυτών των καινοτόμων στοιχείων θαλάσσιας τεχνολογίας από τις αντίπαλες δυνάμεις σε αυτή τη μάχη υποδηλώνει, είτε κάποιου είδους πρότερη επαφή μεταξύ των εισβολέων και των υπευθύνων για το σχεδιασμό και την κατασκευή των πολεμικών πλοίων της Αιγύπτου, ή αμοιβαία αλληλεπίδραση με μία άλλη εθνότητα, ίσως στην Σύρο-Χαναϊτική ακτή. Αυτό το άρθρο εξετάζει την ανάπτυξη του τετράγωνου ιστίου με τον εξαρτισμό του στην ανατολική Μεσόγειο και διερευνά την πιθανότητα ότι τουλάχιστον ένα φυλετικό σύνολο των Λαών της Θάλασσας, το οποίο διαδραμάτιζε, πιθανότατα, ενεργό ρόλο στη διεθνή οικονομία της Ύστερης Εποχής του Χαλκού ως «πειρατές, επιδρομείς και έμποροι» (Georgiou 2012: 527) – «νομάδες της θάλασσας» του Artzy (1997) – έπαιξε εξίσου πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεταφορά της ναυτικής τεχνολογίας ανάμεσα στην Ανατολή, την Αίγυπτο και το Αιγαίο.

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.