ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

AΙΓΑΙΑΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ | 2015

22 Μαΐου 2015, 19:00

Επαναξιολογώντας την Κίρρα. Νέα δεδομένα για το τοπίο, την οικονομία και την κοινωνία από τη Νότια Φωκίδα (στα Αγγλικά)

Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, Αθήνα)

Μετά από μια μακρά διακοπή, ξεκίνησαν το 2009 νέες συστηματικές ανασκαφές στον λόφο της Κίρρας υπό την αιγίδα της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής και της 10ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (νυν Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας). Τα αποτελέσματα των τριών ανασκαφικών περιόδων, αν και προκαταρκτικά, ρίχνουν νέο φως στη σημαντική αυτή θέση της βόρειας ακτής του Κορινθιακού κόλπου.

Η διάλεξη παρουσιάζει το υπό εξέλιξη έργο σε διάφορους τομείς που περιλαμβάνονται στο ανασκαφικό πρόγραμμα. Μελέτες σχετικά με τη γεωμορφολογία και το παλαιο-περιβάλλον έχουν αλλάξει δραστικά την κατανόησή μας για τον χώρο και την εξέλιξή του. Αναφορικά με το επίπεδο της αρχαιολογικής έρευνας, η διενέργεια ανασκαφικών εργασιών σε δύο μεγάλες περιοχές σε συγκεκριμένα μέρη του λόφου έχει φέρει στο φως ευρήματα από διάφορες περιόδους αποκαλύπτοντας ποικίλες πτυχές της ζωής στην Κίρρα κατά την Εποχή του Χαλκού. Ειδικότερα, έμφαση δίδεται στο σημαντικό νεκροταφείο της μεταβατικής ΜΕ ΙΙΙ / ΥΕ Ι-ΙΙ περιόδου στη δυτική πλαγιά του λόφου, καθώς και τις περιοχές που σχετίζονται με την κατοίκηση και τη βιοτεχνική παραγωγή στο ανατολικό τμήμα του οικισμού.


Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.