ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

AΙΓΑΙΑΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ | 2016

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016, 19:00

Κατάλοιπα ζώων στο ιστορικό τους πλαίσιο: ζητήματα οικονομίας και διατροφικών επιλογών στο νεοανακτορικό Μόχλο, Κρήτη (στα Αγγλικά)

Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, Αθήνα)

Οι ανασκαφές των νεοανακτορικών στρωμάτων στο Μόχλο (Κρήτη), απέδωσαν ένα μεγάλο αριθμό ζωικών καταλοίπων που περιλαμβάνουν οστά θηλαστικών, πουλιών και ψαριών καθώς και όστρεα θαλάσσιων μαλακίων. Αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, που λάμβαναν χώρα στις διάφορες οικίες και στους ανοιχτούς χώρους του οικισμού. Η ανάλυση των καταλοίπων αυτών παρέχει πληροφορίες για τις κτηνοτροφικές, κυνηγετικές και αλιευτικές δραστηριότητες των κατοίκων του Μόχλου εκείνη την εποχή. Αναδεικνύονται όψεις της διαχείρισης των κοπαδιών, ο βαθμός εκμετάλλευσης των άγριων πόρων και η ύπαρξη ενός ερασιτεχνικού και ενός πιο επαγγελματικού τομέα στην αλιεία. Αυτά τα δεδομένα, εξετάζονται σε σχέση με τις τοπικές συνθήκες και στα πλαίσια της ευρύτερης ανακτορικής οικονομίας. Επιπλέον θέματα που φωτίζονται από τα ζωικά κατάλοιπα του Μόχλου είναι η διαφοροποίηση στην κατανάλωση ζωικών τροφών μεταξύ των νεοανακτορικών νοικοκυριών και η  μεταποίηση διάφορων ζωικών υποπροϊόντων. Αυτά επεκτείνουν τη συζήτηση για τη σχέση μεταξύ ανθρώπων και ζώων πέρα από τη σφαίρα της διαβίωσης και των στενά οικονομικών επιλογών στην σφαίρα του κοινωνικού ανταγωνισμού και της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Πρόσκληση


Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.