ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

AΙΓΑΙΑΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ | 2018

Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018, 19:00

Οι βιοτεχνίες επεξεργασίας οστών του ΒΑ Αιγαίου ως μελέτη περίπτωσης τοπικής πολιτισμικής δυναμικής (διάλεξη στην αγγλική γλώσσα)

Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, Αθήνα)

Η διάλεξη εξετάζει διαφοροποιήσεις στις επιλογές και στις συμπεριφορές κατά την κατασκευή και χρήση των οστέινων αντικειμένων από προϊστορικές θέσεις του Βορειοανατολικού Αιγαίου και συζητά την τάση που αποδίδει την αλλαγή του υλικού πολιτισμού αυτής της περιοχής σε οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις σε άλλες περιοχές του Αιγαίου και των Βαλκανίων. Χωρίς να υποβαθμίζεται η σημασία τέτοιων αλλαγών και ευρύτερων τάσεων, οι διαφοροποιήσεις στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, συμπεριλαμβανομένων των ζωικών οστών, μπορούν να συσχετιστούν με ποικίλους παράγοντες, περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και ψυχολογικούς. Η διάλεξη είναι περισσότερο μια σύνοψη των προβληματισμών που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της τεχνολογικής μελέτης των οστέινων αντικειμένων παρά μια εξαντλητική διαπραγμάτευση του θέματος.

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η περιοχή του Βορειοανατολικού Αιγαίου παρείχε αποσπασματικά ή διφορούμενα στοιχεία σχετικώς με την κινητικότητα και την κοινωνική και τεχνολογική αλλαγή. Η πιο γνωστή περίοδος ήταν η Ύστερη Νεολιθική. Η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται ότι ήταν αραιοκατοικημένη κατά τις προγενέστερες περιόδους, όπως και κατά την Τελική Νεολιθική, μετά την οποία αυτό το τμήμα του Αιγαίου, εκτός ίσως από τα νησιά κοντά στην Τρωάδα, δεν εμφάνισε τα χαρακτηριστικά άλλων περιοχών του Αιγαίου, που συνδέονται με νέες, σύνθετες, μορφές κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης. Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν νέα στοιχεία για την κατοίκηση στο βορειοανατολικό Αιγαίο κατά τις πρώιμες φάσεις της Νεολιθικής και κατά την Τελική Νεολιθική και την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Αυτά τα στοιχεία λαμβάνονται υπ’όψιν στην περιγραφή των αλλαγών στην παραγωγή και χρήσης των οστέινων αντικειμένων.

Πρόσκληση


Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.