ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

AΙΓΑΙΑΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ | 2014

28 Φεβρουαρίου 2014, 19:00

Το μυκηναϊκό νεκροταφείο του Κλάους Πατρών. Τα κατάλοιπα ενός άγνωστου κόσμου στο τέλος εποχής

Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, Αθήνα)

Η μελέτη του μυκηναϊκού νεκροταφείου του Κλάους Πατρών που ολοκληρώθηκε πρόσφατα απέδωσε ποικίλες όψεις μιας άγνωστης κοινωνίας στην περιφέρεια του Μυκηναϊκού κόσμου, λίγο πριν από τη δύση του.

Η πραγμάτευση του θέματος περιλαμβάνει με τρόπο ευσύνοπτο τα δεδομένα του υλικού πολιτισμού: τα έργα των τοπικών κεραμικών εργαστηρίων με την τοπική και την ευρύτερη διασπορά τους, καθώς και τη μεταλλοτεχνία της Αχαΐας, τα εισηγμένα ιταλικά χάλκινα αντικείμενα και το ρόλο της ΒΔ Πελοποννήσου στη διακίνησή τους προς τον υπόλοιπο μετανακτορικό κόσμο.

Η παρουσίαση ολοκληρώνεται με την ανάλυση των άυλων δεδομένων: τα έθιμα ταφής, τα δημογραφικά στοιχεία του νεκροταφείου, τα ευρήματα της παλαιοπαθολογίας των νεκρών, τα σημεία της κοινωνικής διάκρισης όπως προκύπτουν από τους τρόπους ταφής και τα κτερίσματα, τα στοιχεία του οικογενειακού βίου, τις συνήθειες, τα στερεότυπα και τα αναπάντεχα ευρήματα μιας κοινωνίας, που παρά τη φιλόδοξη προσέγγισή μας, παραμένει ανώνυμη και σε μεγάλο βαθμό άγνωστη και αινιγματική.

Πρόσκληση


Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.