ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΑΡΘΡΑ | 2013

1 Νοεμβρίου 2014

Beth-Shemesh and Sellopoulo: Two commemorative scarabs of Amenhotep III and their contribution to aegean chronology

Baruch Brandl, Shlomo Bunimovitz & Zvi Lederman Annual of the British School at Athens 108 (2013): 67-95.

Περίληψη

Ένας μεσαίου μεγέθους σκαραβαίος της εποχής της βασιλείας του Αμένωφι Γ΄, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στις ανασκαφές στη θέση Tel Beth-Shemesh, στο Ισραήλ, μαζί με δύο διακοσμημένα κύπελλα ϒστερομινωικής ΙΙΙΑ1 περιόδου, προσφέρει τη δυνατότητα αναθεώρησης του χρονολογικού συγχρονισμού μεταξύ της ϒστερομινωικής ΙΙΙΑ1 περιόδου και της εποχής της βασιλείας του Αμένωφι Γ΄. Ο σκαραβαίος έχει αναγνωριστεί ως αναμνηστικός, που κατασκευάστηκε με αφορμή την επέτειο για τα τριάντα χρόνια βασιλείας του Αμένωφι Γ’. ϒπό το φως αυτής της ερμηνείας παρουσιάζεται μια επανεξέταση του γνωστού και διαφιλονικούμενου σκαραβαίου της εποχής της βασιλείας του Αμένωφι Γ’ από τον Τάφο 4 στο Σελλόπουλο. Η πρόταση που γίνεται εδώ είναι να ερμηνευτεί και αυτός ο σκαραβαίος ως αναμνηστικός καθώς περιλαμβάνει, εκτός από το όνομα θρόνου του Φαραώ, ένα επίθετο που σχετίζεται επίσης με την πρώτη επέτειο βασιλείας του Αμένωφι Γ ‘.

Και οι δύο σκαραβαίοι, τόσο από το Beth-Shemesh όσο και από το Σελλόπουλο, φαίνεται να έχουν κατασκευαστεί ανάμεσα στα έτη 28/25 και 34 της βασιλείας του Αμένωφι Γ’ – πιθανόν γύρω στο έτος βασιλείας 28 – και κατά πάσα πιθανότητα έφτασαν στον προορισμό τους την εποχή εκείνη. Περαιτέρω ανάλυση οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το ταξίδι της φαραωνικής πρεσβείας στο Αιγαίο, που ενδεχομένως ήταν η πηγή για τη «Λίστα του Αιγαίου» από το Kom el-Hetan, πραγματοποιήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια του έτους 28 της βασιλείας του Αμένωφι Γ’.

Τα δύο διαφορετικά ανασκαφικά συμφραζόμενα, τόσο από πολιτισμική όσο και από γεωγραφική άποψη, στα οποία βρέθηκαν οι σκαραβαίοι από το Beth-Shemesh και το Σελλόπουλο – ένα στρώμα καταστροφής στη Χαναάν και ένας τάφος στην Κρήτη – διηγούνται την ίδια ιστορία: η ϒστερομινωική ΙΙΙΑ1 ήταν στο προσκήνιο τουλάχιστον μέχρι την τελευταία δεκαετία της βασιλείας του Αμένωφι Γ΄, στα μέσα του δέκατου τέταρτου αιώνα π.Χ. Το συμπέρασμα αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πολιτική και πολιτιστική ιστορία της Κνωσού και μπορεί να θέσει την αλληλουχία των γεγονότων της Τελικής Ανακτορικής περιόδου σε ένα πιο σταθερό χρονολογικό πλαίσιο.

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.