ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΑΡΘΡΑ | 2013

1 Νοεμβρίου 2014

Χρήσεις της σμύριδας στο Προϊστορικό Αιγαίο

Αθηνά Μπολέτη στο Ι. Προμπονάς & Ε.Σ.Ψαρράς (επιμ.), Πρακτικά του Δ’ Πανελληνίου Συνεδρίου με θέμα: «Η Νάξος δια μέσου των αιώνων», Κωμιακή 4-7 Σεπτεμβρίου 2008, Αθήνα 2013, 55-70.

Από την εισαγωγή

Η σμύριδα ή αλλιώς σμυρίγλι και η εκμετάλλευση της αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας του νησιού της Νάξου. Τα ίχνη από την συστηματική κι εντατική εκμετάλλευση των δύο τελευταίων αιώνων είναι εμφανή σήμερα στο βορειοανατολικό κυρίως τμήμα του νησιού. Σμυριδωρυχεία εγκαταλελειμμένα ή εν ενεργεία και απόπειρες, ο εναέριος με τους σταθμούς του και οι εγκαταστάσεις της διοίκησης των σμυριδωρυχείων έχουν σημαδέψει κυρίως τον ορεινό όγκο της Αμόμαξης, τα γύρω σμυριδοχώρια, καθώς και τον Λυώνα και τη Μουτσούνα, τα επίνεια της Κορώνου και της Απειράνθου αντίστοιχα.

Η σμύριδα σήμερα είναι γνωστή ως κατεξοχήν λειαντική και στιλβωτική ύλη. Ύστερα από επεξεργασία, χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανία για την κατασκευή διαφόρων τεχνητών λειαντικών, όπως τα σμυριδόχαρτα και τα σμυριδόπανα, οι λειαντικές πάστες, οι σμυριδοτροχοί και οι σμυριδακόνες για την κατεργασία μετάλλων, σκληρών λίθων, γυαλιού και άλλων υλικών. Επίσης, βρίσκει εφαρμογή σε έργα πολιτικού μηχανικού, όπως σε αντιολισθητικούς ασφαλτοτάπητες, βιομηχανικά δάπεδα, πεζοδρόμια κα.

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.