ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΑΡΘΡΑ | 2009

15 Δεκεμβρίου 2009

Χρήστος Τσούντας (1857-1934)

Βασίλειος Πετράκος Μέντωρ 91 (Απρίλιος 2009): 6-34.

Περίληψη

Στο άρθρο παρουσιάζεται εν συντομία ο βίος του Χρήστου Τσούντα. Ξεκινά με τις σπουδές του, τις σχέσεις του με τον Στέφανο Α. Κουμανούδη, τον διορισμό του στην Αρχαιολογική Εταιρεία και κατόπιν στην Υπηρεσία, καθώς και τις πρώτες του δημοσιεύσεις. Ο Τσούντας άρχισε την καριέρα του ως κλασικός αρχαιολόγος, αλλά στα μέσα της δεκαετίας του 1880 στράφηκε αποκλειστικά στην προϊστορική αρχαιολογία. Η ανασκαφή των Μυκηνών ήταν επιθυμία του Κουμανούδη. Με αφετηρία το μεγάλο αυτό κέντρο ο Τσούντας εξερεύνησε το Βαφειό και άλλους τόπους της Πελοποννήσου. Οι Κυκλάδες και η Θεσσαλία ήταν τα επόμενα πεδία δράσης του. Στο άρθρο παρουσιάζονται επίσης: η περιοδεία του στην Κρήτη με σκοπό την ανασκαφή, η εκλογή του το 1904 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πλήρης διακοπή των ανασκαφών του, η εκλογή του ως Γραμματέως της Αρχαιολογικής Εταιρείας, η αφιέρωση στη διδασκαλία και οι μαθητές του, η Δίκη του Ναυπλίου, η παραίτηση από το Πανεπιστήμιο, η εκλογή στην Ακαδημία και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η στάση του στο γλωσσικό ζήτημα, οι πολιτικές του απόψεις, καθώς και οι ύστερες μελέτες του.

Το άρθρο πρόκειται για μια ομιλία, η οποία εκφωνήθηκε στο Δεύτερο Συνέδριο Προϊστορικής Αρχαιολογίας, που διοργανώθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την ΙΓ΄ Ε.Π.Κ.Α. Βόλου στις αρχές Δεκεμβρίου του 2008 (4-7/12/2008) στο Βόλο.

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.