ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΑΡΘΡΑ | 2010

8 Μαρτίου 2016

Der ‘Heilige Baum’ und Kultkontinuität im Heraion von Samos

Wolf-Dietrich Niemeier & Yannis Maniatis Mitteleilungen des Deutschen Archäologischen Instituts. Athenische Mitteilungen 125 (2010) [2013]: 99-117

Περίληψη

Το αμφιλεγόμενο «ιερό δέντρο» στο Ηραίο της Σάμου, το οποίο σύμφωνα με τον H. Walter αποτελούσε λατρευτικό δέντρο ήδη από την Εποχή του Χαλκού που οριοθετεί τις απαρχές του ιερού, ενώ σύμφωνα με τον Η. Kienast ένα δέντρο που είχε φυτρώσει τυχαία κατά τους αρχαϊκούς χρόνους, αποτέλεσε το 2009 για τρίτη φορά αντικείμενο ανασκαφής. Από την έρευνα προέκυψε ότι δεν πρόκειται για δέντρο που φύτρωσε στο σημείο αυτό αλλά για έναν κορμό ειδικά τοποθετημένο εδώ. Με τη βοήθεια της μεθόδου wiggle matching, η κοπή του δέντρου ηλικίας περίπου 60 ετών δύναται να χρονολογηθεί στα 67±11 π.Χ. Η απόθεση του κορμού του δέντρου στο κέντρο του ιερού συνηγορεί στο συμπέρασμα ότι είχε λατρευτική σημασία, ενδεχομένως ως ξόανο ή άλλο αντικείμενο λατρείας το οποίο ενταφιάστηκε στο σημείο αυτό. Η προσωρινή αφαίρεση του κορμού επέτρεψε την εκ νέου έρευνα των χρονολογούμενων στην Εποχή του Χαλκού πλακόστρωτων Α και Β τα οποία βρίσκονται από κάτω στο σημείο αυτό και τα οποία είχαν διαπιστωθεί από τους Η. Walter και Α. Clemente. Η παρουσία κωνικών κυπέλλων, μερικά εκ των οποίων Βρέθηκαν με το χείλος προς τα κάτω επί του πλακόστρωτου Α, όπως σε ιερά της νεοανακτορικής Κρήτης, σε συνάρτηση με κεραμική μινωικού χαρακτήρα από τις ανασκαφές του Walter, δείχνει ότι το Ηραίο της Σάμου, όπως το ιερό της Αθήνας στη Μίλητο, έχει μινωική προέλευση.

PDF

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.