ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΑΡΘΡΑ | 2013

6 Μαρτίου 2016

Dragojna. Eine spätbronzezeitliche Höhensiedlung in den bulgarischen Rhodopen mit importierter mykenischer Keramik

Elena Bozhinova, Reinhard Jung & Hans Mommsen Mitteleilungen des Deutschen Archäologischen Instituts. Athenische Mitteilungen 125 (2010) [2013]: 45-97

Περίληψη

Σε αυτό το άρθρο εξετάζεται η θέση Dragojna της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, η οποία βρίσκεται στις βόρειες παρυφές της οροσειράς της Ροδόπης, στη Βουλγαρία. Από τη θέση αυτή παρουσιάζεται αντιπροσωπευτική ποσότητα τοπικής κεραμικής, η οποία αναλύεται, με αναφορές σε ευρήματα της περιοχής και του ευρύτερου κεντροβαλκανικού χώρου και αξιολογείται ως προς τη δυνατότητα που δίνει για τη χρονολόγηση του αρχαίου οικισμού, αλλά και όσον αφορά τη χρονολογική τοποθέτηση των πολιτισμικών ομάδων των κεντρικών Βαλκανίων κατά τη διάρκεια της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Στη Dragojna βρέθηκαν εκτός από χειροποίητη κεραμική τοπικής προέλευσης και μυκηναϊκά όστρακα. Αυτά ταξινομούνται τυπολογικά και χρονολογικά και η προέλευση τους αποδίδεται μέσω χημικών αναλύσεων (με τη μέθοδο ενεργοποίησης νετρονίων) στις παράκτιες περιοχές της Θεσσαλίας. Τέλος, εξετάζονται συνοπτικά οι επαφές του μυκηναϊκού κόσμου με τη Θράκη κατά τη διάρκεια της μέσης μυκηναϊκής περιόδου, με φόντο τα νέα ευρήματα από τη Dragojna και σε συνάρτηση με τα γνωστά χάλκινα όπλα αιγιακού τύπου από τη Βουλγαρία.

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.