ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΑΡΘΡΑ | 2013

25 Σεπτεμβρίου 2013

Ένας ευρωπαϊκός πολιτισμός στη Μινωική Κρήτη κατά την Eποχή του Xαλκού

Jeffery R. Hughey, Peristera Paschou, Petros Drineas, Donald Mastropaolo, Dimitra M. Lotakis, Patrick A. Navas, Manolis Michalodimitrakis, John A. Stamatoyannopoulos & George Stamatoyannopoulos Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής 30:4 (2013): 456-466.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά (στα Αγγλικά) στο Nature Communications 4, 14 May 2013

Περίληψη

Ο πρώτος προηγμένος ευρωπαϊκός πολιτισμός της Εποχής του Χαλκού εγκαθιδρύθηκε περίπου 5.000 χρόνια πριν από τους Μινωίτες. Από τότε που ο Sir Arthur Evans αποκάλυψε το μινωικό αστικό κέντρο της Κνωσού, οι αρχαιολόγοι κάνουν εικασίες σχετικά με την καταγωγή των ιδρυτών του εν λόγω πολιτισμού. Ο ίδιος ο Evans εισηγήθηκε ότι οι Μινωίτες έλκουν την καταγωγή τους από τη βόρεια Αφρική, ενώ από άλλους έχει προταθεί καταγωγή από τη Μικρά Ασία και τη Μέση Ανατολή, καθώς επίσης κυκλαδίτικη και βαλκανική καταγωγή. Για να απαντηθεί το ερώτημα της καταγωγής των Μινωιτών, διενεργήθηκε ανάλυση μιτοχονδριακού DNA από μινωικά σκελετικά υπολείμματα που βρέθηκαν σε ένα σπήλαιο με ενταφιασμούς στο οροπέδιο Λασιθίου της Κρήτης και τα οποία χρονολογούνται 4.400−3.700 χρόνια πριν. Η θεωρία του Evans για βορειοαφρικανική καταγωγή των Μινωιτών καταρρίπτεται από τα αποτελέσματα των αναλύσεών μας ως προς τους κοινούς απλότυπους, τις κύριες συνιστώσες και τις συγκρίσεις ανά ζεύγη. Διαπιστώθηκε ότι οι Μινωίτες έχουν ισχυρότερες σχέσεις με νεολιθικούς και σύγχρονους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, καθώς και με τους σύγχρονους κατοίκους του οροπεδίου Λασιθίου. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι ο μινωικός πολιτισμός αναπτύχθηκε αυτόχθονα από τους απογόνους των, κατά τη νεολιθική εποχή, εποίκων του νησιού.

Διαβάστε το άρθρο

Διαβάστε το άρθρο στο Nature Communications

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.