ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΑΡΘΡΑ | 2011

12 Οκτωβρίου 2012

Ενδείξεις για δρώμενα και τελετές (;) σε Μυκηναϊκούς τάφους

Νάγια Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα στο Μπουραζέλης, Κ., Καραμανωλάκης, Β. & Κατάκης, Σ. (επιμ.),Ιστορήματα 3: Η μνήμη της κοινότητας και η διαχείρισή της (Αθήνα 2011): 113-124.

Περίληψη

Ο σεβασμός και η φροντίδα προς τους νεκρούς τεκμηριώνεται με αρκετό υλικό σε σχέδον όλες τις προϊστορικές κοινωνίες του Αιγαίου, ενώ η ποικιλία των τελετουργικών πρακτικών, απλών και σύνθετων, στην ταφή είναι χαρακτηριστική για τα συναισθήματα και τον τρόπο διαχείρισής τους  από τους επιγόνους. Αντίθετα όμως με την πληθώρα των στοιχείων που εντοπίζονται στη Μινωική Κρήτη, ήδη από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, και έχουν σχέση με ταφικές τελετές, τα ευρήματα που μπορούν να συνδυαστούν με τελετουργίες και, γενικά, δρώμενα προς τιμήν των νεκρών στους Μυκηναϊκούς τάφους επισημαίνονται σε λίγες και, ενίοτε, αμφίβολες περιπτώσεις, ενώ, συνήθως, αφορούν σε κάποιες μόνον περιοχές και περιόδους.

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.