ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΑΡΘΡΑ | 2014

1 Μαΐου 2016

Για τα 100 χρόνια της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών

Στυλιανός Αλεξίου Creta Antica 14 (2013) [2014]: 13-16

Περίληψη

Το άρθρο αναφέρεται στο έργο της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών στην Κρήτη κατά τα εκατό έτη λειτουργίας της (από το 1908 έως το 2008), έτσι όπως το παρακολούθησε ο Στυλιανός Αλεξίου. Στη Σχολή, αλλά και γενικότερα στην ιταλική επιστήμη, οι κρητολογικές και ελληνικές σπουδές οφείλουν πολλά. Είχε άλλωστε προηγηθεί η Ιταλική Αποστολή στην Κρήτη αμέσως μετά την λήξη της τουρκοκρατίας στα 1898. Η μεγάλη παράδοση κλασικών σπουδών της Ιταλίας επέτρεψε μεγάλα επιτεύγματα, όπως την έκδοση των κρητικών επιγραφών.

Οι αναμνήσεις των πρώτων συστηματικών ερευνητών της Κρήτης Φρειδερίκου Άλμπερ, Luigi Pernier, Margherita Guarducci και του ερευνητή των βενετικών μνημείων Giuseppe Gerola υπήρξαν για τον Αλεξίου, από την πρώτη μέρα της υπηρεσίας του στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κρήτης και επί 25 χρόνια έκτοτε, μία καθημερινή εμπειρία, ένα συνεχές βίωμα. Ο ίδιος θυμάται έντονα τη στενή και πάντα φιλική συνεργασία με τους διευθυντές και τα μέλη της Ιταλικής Σχολής Αθηνών Doro Levi, Antonino Di Vita, Vincenzo La Rosa, Giovanni Rizza και άλλους. Ο αλησμόνητος Doro Levi ήταν στενός φίλος του πατέρα και της μητέρας του.

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.