ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΑΡΘΡΑ | 2011

7 Μαρτίου 2016

Gifts to the goddess. A gold ring from Mylopotamos, Rethymnon

Eleni Papadopoulou with an appendix by Nikos Kallithrakas-Kontos & Noni Maravelaki-Kalaitzaki Mitteleilungen des Deutschen Archäologischen Instituts. Athenische Mitteilungen 126 (2011) [2014]: 1-27

Περίληψη

Η σφενδόνη χρυσού σφραγιστικού δακτυλιδιού αποκαλύφθηκε κατά την ανασκαφή σημαντικού θολωτού τάφου, κοντά στο Πέραμα Μυλοποτάμου, ο οποίος χρονολογείται από την YM IIIA1 περίοδο έως την αρχή της YM IIIΒ. Η παράσταση που απεικονίζεται στο χρυσό έλασμα της σφενδόνης στοι¬χειοθετείται από τρία θέματα συναρτημένα με συναφείς εικονογραφικούς κύκλους: τη δενδρολατρεία, την παρουσία της θεότητας και την προσφορά των ιερών δώρων. Απεικονίζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία έχει πραγματοποιηθεί η έλευση της θεότητας στον επίγειο κόσμο, η οποία παριστάνεται μόνη στην ανθρωπομορφική της εκδοχή, να κάθεται στον καθαγιασμένο χώρο. Όλα τα στοιχεία της παράστασης οδηγούν προς την κατεύθυνση του κύκλου της βλάστησης και σηματοδοτούν, προφανώς, τις γόνιμες και ζωοδότρες δυνάμεις της φύσης που θα εξασφαλίσουν την αέναη και αδιάλειπτη καρποφορία της. Η σφενδόνη του Μυλοποτάμου επεκτείνει τον πολυσήμαντο τομέα της μινωικής λατρείας, θέτοντας άκρως ενδιαφέροντα ερμηνευτικά ζητήματα, όπως η ιδιαιτερότητα της καλλιτεχνικής απόδοσης των ιερών δώρων, και η συμβολική ενοποίηση του ανθρώπινου και του θεϊκού κόσμου.

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.