ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΑΡΘΡΑ | 2009

8 Ιουνίου 2011

Guido Libertini direttore della Scuola di Atene alla vigilia del conflitto italo-ellenico (1939-1940)

Rachele Dubbini Annuario della Scuola Archeologica di Atene e delle Missioni Italiane in Oriente LXXXVII (2009) [2010]: 91-104.

Περίληψη

Ο Guido Libertini ανέλαβε τη διεύθυνση της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών το 1940, μετά την απομάκρυνση του Alessandro Della Seta για φυλετικούς λόγους, σε μια ευαίσθητη στιγμή λόγω της ψυχρότητας των ιταλο-ελληνικών σχέσεων τις παραμονές της πολεμικής σύρραξης ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Libertini άνοιξε μια καινούρια αποστολή στο Παλλάντιο και στη Λήμνο, συνέχισε τις ανασκαφές του θεάτρου στην Ηφαιστία και του Καβειρίου στη Χλόη, αλλά το μεγαλύτερο έργο του ήταν στην Αθήνα, στη διαχείριση της Σχολής και τη διατήρηση, σε πολιτιστικό πλαίσιο, των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα. Με το ξέσπασμα του πολέμου ο Libertini απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του, αλλά ήδη το επόμενο έτος επιλέχθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών για να συντάξει μια αναφορά για την πολιτισμική κατάσταση της Ελλάδας. Επέστρεψε στην Αθήνα για να επισκεφθεί τη Σχολή μια τελευταία φορά το 1953, έτος του θανάτου του.

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.