Η ακρόπολη της Καστροκεφάλας Αλμυρού Ηρακλείου
Αθανασία Κάντα Κρητικά Χρονικά 34 (2014), 183-190
Από την εισαγωγή
Κατά τα φοιτητικά μου χρόνια είχα την τύχη να συνεργασθώ σε μια σειρά ανασκαφικών ερευνών με τον Στυλιανό Αλεξίου. Η συνεργασία αυτή πιστεύω ότι κατεύθυνε τη μελλοντική μου πορεία στην αρχαιολογία. Μια επίσκεψη στο εκκλησάκι της Αγίας Πελαγίας μαζί με τον συντηρητή Κωστή Νικάκη, με τη μοτοσυκλέτα του το 1970, όπου συλλέξαμε ωραία Μινωικά όστρακα που μετέφερα στο Μουσείο Ηρακλείου, οδήγησε, κάτω από την πίεση μελλοντικών εργασιών για το ξενοδοχείο Καψή στην ανασκαφική έρευνα μιας από τις σημαντικότερες θέσεις του κρητικού πολιτισμού. Η έρευνα αυτή συνεχίσθηκε επί σειράν ετών. Ακολούθησαν ανασκαφές στα λουτρά του Πόρου, την Τύλισο, τη Σύμη Βιάννου, την Καστροκεφάλα.
Στην ακρόπολη της Καστροκεφάλας που βρίσκεται δυτικά του κόλπου του Ηρακλείου, πάνω από τον Αλμυρό ποταμό και έχει ύψος 355 μέτρα, ανέβηκα για πρώτη φορά ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια το 1974 με τον Στυλιανό Αλεξίου, από τη δύσκολη πλευρά του λόφου, πάνω από το μετόχι Κεφαλογιάννη, μαζί με βοσκούς της περιοχής που μας έδειχναν το μονοπάτι. Την ανάβαση βοήθησε η σχετική κατανάλωση ρακής, που κατά τον Στυλιανό Αλεξίου ήταν ενδεδειγμένη γι’ αυτό το κουραστικό έργο. Σήμερα η ανάβαση γίνεται από τη Ροδιά και είναι ευκολότερη.
Σχόλια
Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.