ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΑΡΘΡΑ | 2017

1 Απριλίου 2018

Η κρητική αρχαιολογία σε επαναστατική περίοδο, 1878-1913. Αρχαιολογία και πολιτική στην Οθωμανοκρατία και την Κρητική Πολιτεία (Μέρος Β΄)

Αντώνης Βασιλάκης Θέματα Αρχαιολογίας 1.2 (2017): 166-175

Διαβάστε το άρθρο

Με το παρόν δεύτερο μέρος, ολοκληρώνεται η παρουσίαση της εκτενούς εισήγησής μας – το πρώτο μέρος της οποίας παρουσιάζεται στο πρώτο τεύχος (1.1) του περιοδικού Θέματα Αρχαιολογίας – με την οποία επιχειρήσαμε να δείξουμε ότι, στα πρώτα 35 χρόνια της ιστορίας της Αρχαιολογίας στην Κρήτη, ανάγονται οι αιτίες των χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν όχι μόνο την κρητική αλλά την ελληνική αρχαιολογία συνολικά. Στον πυρήνα του μεγάλου και σύνθετου αυτού ζητήματος προβάλλει ως βασική παράμετρος η ανάγκη αποσαφήνισης στην πράξη των πραγματικών «ορίων» της κάθε πλευράς, Ελληνικής Πολιτείας και ξένων αρχαιολογικών αποστολών, με τρόπους και επιλογές που θα απαλλάσσουν και θα αποδεσμεύουν το αρχαιολογικό έργο στην Ελλάδα από νοοτροπίες και συμπεριφορές ενός πάντοτε παρόντος «αποικιοκρατικού παρελθόντος».

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.