ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΑΡΘΡΑ | 2012

1 Ιανουαρίου 2016

Η Πέλλα από την Εποχή του Χαλκού έως τα ελληνιστικά χρόνια

Μαρία Λιλιμπάκη-Ακαμάτη & Ιωάννης Μ. Ακαμάτης In Μ. Τιβέριος, Π. Νίγδελης & Π. Αδάμ-Βελένη (επιμ.), Θρεπτήρια: Μελέτες για την Αρχαία Μακεδονία (Θεσσαλονίκη 2012): 8-25

Από την εισαγωγή

Στην περιοχή της νέας εισόδου του αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας διενεργήθηκαν την περίοδο 2006-2008 ανασκαφικές τομές δοκιμαστικού χαρακτήρα σε δρόμους της αρχαίας πόλης, προκειμένου αυτοί να επιστρωθούν για να αποτελέσουν τις διαδρομές των επισκεπτών στο πλαίσιο του έργου συντήρησης-ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου. Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών υπήρξαν ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς με τα στοιχεία που παρείχαν άρχισε να γεφυρώνεται το κενό της γνώσης που υπήρχε για την κατοίκηση της Πέλλας, πριν από την εγκαθίδρυση της μακεδονικής πρωτεύουσας στην περιοχή, πιθανότατα στο τέλος του 5ου αι. π.Χ. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την έρευνα τάφων της Πρώιμης και Μέσης Εποχής του Χαλκού (3η – 2η χιλιετία), της Εποχής του Σιδήρου (9ος – 7ος αι. π.Χ.), των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων (6ος – 5ος αι. π.Χ.).

PDF

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.