ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΑΡΘΡΑ | 2009

1 Ιανουαρίου 2010

I sigilli del “Gruppo del suonatore di lira” dalla stipe dell’Athenaion di Jalysos (Lyre-Player Group seals from the repository of the Athenaion of Ialysos)

Μ.Α. Rizzo Annuario della Scuola Archeologica Italiana di Atene 2007 [2009]: 33-82.

Περίληψη

Ο αποθέτης του ιερού της Ιαλυσίας Αθηνάς στη Ρόδο, που ανασκάφηκε την περίοδο 1923-1926, απέδωσε πάνω από 6.300 κομμάτια και εμφανίζεται ως ο σημαντικότερος του νησιού, περιλαμβάνοντας προσφορές που μπορούν να αναχθούν ανάμεσα στα μέσα του 8ου και τα τέλη του 4ου αι. π.Χ.

Ανάμεσα στο υλικό, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι μια ομάδα σφραγίδων του Lyre Player Group (27) που αποτελεί, έπειτα από εκείνο των Πιθηκουσών, το πλουσιότερο σύνολο τέτοιας κατηγορίας στη Μεσόγειο, φτάνοντας σε πενήντα περίπου τον αριθμό των δειγμάτων, που έχουν βρεθεί στη Ρόδο (15 από τη Λίνδο και 3 από την Κάμιρο).

Δίπλα σε ένα σπανιότατο δείγμα με τέσσερις πλευρές, υπάρχουν σφραγίδες, κάποιες από τις οποίες διατηρούν το αρχικό ασημένιο δέσιμο, ανήκοντας σε ήδη γνωστές εικονογραφίες, μερικές από τις οποίες όμως είναι πολύ σπάνιες (τριάδες μουσικών, μουσικός που πίνει από ασκί, ψαράς) και δεν λείπουν ενδιαφέρουσες παραλλαγές που εμπλουτίζουν την χρησιμοποιούμενη εικονογραφία (μουσικοί στα πλευρά δένδρου ή ενός ankh, αστρικά σύμβολα).

To θεματολόγιο, εξαιρετικό κοντινό ως προς την εικονογραφία και την τεχνοτροπία, με φοινικικά προϊόντα αιγυπτιακής τεχνοτροπίας, η κατανομή τους, που συμπίπτει με αθύρματα και συγκεκριμένες κατηγορίες υλικού παραχθέντος ή παρόντος σε μεγάλες ποσότητες στη Ρόδο, η παρουσία στον αποθέτη σπανιότατων δειγμάτων φακών από ορεία κρύσταλλο, οπτικά εργαλεία τα οποία πιστοποιούν την επί τόπου εργασία ικανών χαρακτών είναι στοιχεία που οδηγούν στο να προταθεί για τις συγκεκριμένες σφραγίδες κατασκευή από Φοίνικες τεχνίτες που κατοικούσαν ή εργάζονταν στο νησί, στους οποίους πρέπει εξάλλου να αναγνωριστεί σημαντικός ρόλος στην προώθηση, εξωτικών προϊόντων προς το υπόλοιπο Αιγαίο και την απώτερη Δύση.

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.