ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΑΡΘΡΑ | 2015

3 Απριλίου 2016

Karlsruher Kykladika unter der Lupe. Zur Verbindung naturwissenschaftlicher Untersuchungen mit der Aufarbeitung des Erwerbs von Antiken ungewisser Provenienz

Bernhard F. Steinmann, Rainer Altherr & Alexander Varychev Athenische Mitteilungen 127/128 (2012/2013) [2015]: 1-46

Περίληψη

Η επιστροφή πρώιμων κυκλαδικών αντικειμένων από τη Συλλογή του Κρατικού Μουσείου της Βάδης στην Καρλσρούη προέκυψε ως συνέπεια της ανάγκης επανεξέτασης της προβληματικής πολιτικής αποκτημάτων του Μουσείου. Ωστόσο, οι εθελοντικές επιστροφές μπορούν να αποτελέσουν μέρος μόνο μιας δημιουργικής λύσης, που πρέπει να εξευρεθεί σε συνεργασία με τις «χώρες-πηγές» του αρχαίου πολιτισμού και θα αφορά τη διαχείριση των αρχαιοτήτων άγνωστης προέλευσης που αποκτήθηκαν μετά την ψήφιση της σύμβασης της UNESCO το 1970. Συγκεκριμένη αφορμή να ανασκευαστεί η τότε πολιτική αποκτημάτων αποτέλεσαν οι φυσικοχημικές αναλύσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα Κυκλαδικά της Συλλογής της Καρλσρούης με φορητό φασματόμετρο μέτρησης φθορισμού ακτίνων Χ και ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης. Καθορίστηκαν είδη πετρωμάτων, αναλύθηκαν ίχνη χρωμάτων και εξετάστηκαν υπολείμματα ιζήματος. Από τις αναλύσεις προέκυψαν στοιχεία για το χρωματισμό και την προέλευση των κυκλαδικών λίθινων αγγείων, στην περίπτωση μάλιστα ενός τηγανόσχημου αγγείου από χλωριτικό σχιστόλιθο διαπιστώθηκε η απόδοσή του σε ναξιακό πέτρωμα.

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.