ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΑΡΘΡΑ | 2013

1 Νοεμβρίου 2014

Knossian gifts? Two Late Minoan IIIA1 cups from Tel Beth-Shebesh, Israel

Shlomo Bunimovitz, Zvi Lederman & Eleni Hatzaki Annual of the British School at Athens 108 (2013): 51-66.

Περίληψη

Δυο Υστερομινωικά ΙΙΙΑ1 κύπελλα ανακαλύφθηκαν πρόσφατα κατα την διάρκεια των ανασκαφών στην θέση Tel Beth-Shemesh στο Ισραήλ. Αποτελούσαν μέρος ενός μεγαλύτερου κεραμικού συνόλου της τοπικής Ύστερης Εποχής του Χαλκού ΙΙΑ (πρώτο μισό του 14ου αιώνα π.Χ) που απαρτιζόταν από σκεύη πόσεως και κατανάλωσης τροφής. Το σύνολο βρέθηκε «σφραγισμένο» κάτω από ένα στρώμα καταστροφής σε ένα από τα δωμάτια μεγάλου κτιριακού συγκροτήματος, πιθανότατα «Ανακτόρου». Μαζί με τα κύπελλα ανασκάφηκε και ένας αναμνηστικός σκαραβαίος που φέρει το όνομα του Amenhotep του III, ο οποίος, καθώς συνδέεται με το πρώτο ιωβηλαίο (εορτασμός του Sed) επ’ ευκαιρία του τριακοστού έτους της ηγεμονίας του, μας προσφέρει περαιτέρω στοιχεία χρονολόγησης του συνόλου. Το συγκεκριμένο άρθρο εξετάζει τα δυο Υστερομινωικά ΙΙΙΑ1 κύπελλα από την θέση Beth-Shemesh εντός των Αιγαιακών τους συμφραζομένων και παράλληλα δίνει έμφαση στο γεγονός οτι παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες με αντίστοιχα κύπελλα, που παρατίθενται και επαναδημοσιεύονται εδώ, από το ανάκτορο της Κνωσσού.

Τα κύπελλα από την θέση Tel Beth-Shemesh αποτελούν, μετά από τον Τάφο 4 στο Σελλόπουλο, την δεύτερη περίπτωση όπου Υστερομινωική ΙΙΙΑ1 κεραμική ανασκάπτεται μαζί με σκαραβαίο του Amenhotep του III. Η δεύτερη αυτή περίπτωση ενισχύει την πιθανότητα η Υστερομινωική ΙΙΙΑ1 περίοδος να συμπίπτει χρονολογικά με την βασιλεία του συγκεκριμένου Φαραώ. Το άρθρο συζητά επίσης την «βιογραφία» των δυο Μινωικών κυπέλλων ως κοινωνικά ενεργών φορέων μέσα στο δαιδαλώδες δίκτυο ανταλλαγής «ανακτορικών» δώρων στην Ανατολική Μεσόγειο κατα την Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Ενώ είναι πιθανόν τα δυο κύπελλα να έφτασαν στην θέση Tel Beth-Shemesh απευθείας από την Κνωσσό, δεν αποκλείεται η εκδοχή να κατέληξαν εκεί ως δώρο προερχόμενο από την Αιγυπτιακή αυλή. Τα δυο σπάνια Υστερομινωικά ΙΙΙΑ1 κνωσσιακά κύπελλα θα μπορούσαν να έχουν φτάσει στην Αίγυπτο κατα την περίσταση της πολυσυζητημένης «διπλωματικής αποστολής» του Amenhotep του III στο Αιγαίο – συμπεριλαμβανομένης της Κνωσσού – και έπειτα να στάλθηκαν ως βασιλικά δώρα στον ηγεμόνα της Tel Beth-Shemesh.

Κείμενο

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.