ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΑΡΘΡΑ | 2009

15 Μαρτίου 2010

Mycenae revisited part 2. Exploring the local versus non-local geographical origin of the individuals from Grave Circle A: Evidence from Strontium Isotope Ratio (87Sr/86Sr) Analysis

Argyro Nafplioti The Annual of the British School at Athens 104 (2009) [February 2010]: 279-291.

Περίληψη

Η ανάλυση της ισοτοπικής αναλογίας του στροντίου (87Sr/86Sr) εφαρμόστηκε σε δείγματα οδοντικού σμάλτου από έντεκα ενήλικες από τον Ταφικό Κύκλο Α στις Μυκήνες προκειμένου να διερευνηθεί η τοπική ή μη-τοπική γεωγραφική τους προέλευση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων παρατηρείται υψηλή ενδοπληθυσμιακή ποικιλότητα σε 87Sr/86Sr τιμές για τους Μυκηναίους από τον Ταφικό Κύκλο Α. Μόνο δύο από τα εξετασθέντα άτομα ταυτοποιήθηκαν ως αυτόχθονες στις Μυκήνες. Από τα υπόλοιπα εννέα, τρία άτομα χαρακτηρίστηκαν επήλυδες. Επειδή τα δύο από τα τρία αυτά άτομα είναι οι μόνες γυναίκες από τον Ταφικό Κύκλο Α, στις οποίες έγινε δειγματοληψία για την ανάλυση της ισοτοπικής αναλογίας του στροντίου, με επιφύλαξη προτείνεται ότι τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται εδώ είναι πιθανό να αντικατοπτρίζουν γαμήλιες πρακτικές και τη μη-τοπική προέλευση των γυναικών από τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα στις Μυκήνες. Ωστόσο, λόγω του εξαιρετικά μικρού αριθμού δεδομένων για το βιολογικά διαθέσιμο στρόντιο σε θέσεις του Αιγαιακού χώρου, δεν είναι δυνατό να καθοριστεί με βεβαιότητα ο τόπος προέλευσής τους, ο οποίος μπορεί να απέχει μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιόμετρα από τις Μυκήνες. Τέλος, λιγότερο σαφή είναι τα συμπεράσματα για την προέλευση των υπόλοιπων έξι εξετασθέντων ατόμων. Οι τιμές 87Sr/86Sr είναι δυνατόν σε συνδυασμό με μια μη-τοπική καταγωγή των εν λόγω ατόμων να αντικατοπτρίζουν ποικιλία ‘τοπικών’ και ‘μη-τοπικών’ τροφών στη δίαιτά τους. To συμπέρασμα αυτό δε μας ξαφνιάζει σε μια οικονομία του ‘αναδιανεμητικού’ τύπου, στον οποίο υποστηρίζεται πως ανήκει η Μυκηναϊκή οικονομία της ανακτορικής εποχής.

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.