ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΑΡΘΡΑ | 2012

3 Μαΐου 2013

Ο Νικόλαος Πλάτων ως κλασικός αρχαιολόγος και επιγραφολόγος

Χαράλαμπος Β. Κριτζάς Ο Μέντωρ 102 (Απρίλιος-Ιούνιος 2012): 27-36.

Από την εισαγωγή

Συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια από τον θάνατο του Νικολάου Πλάτωνος (1909-1992). Θεώρησα σκόπιμο με την ευκαιρία αυτή, τιμώντας τη μνήμη του, να δημοσιεύσω μία παραλλαγή της ομιλίας που έκανα στο φιλολογικό μνημόσυνο που οργάνωσε παλαιότερα ο Δήμος Ηρακλείου, στην οποία αναφέρθηκα σε μία λιγότερο γνωστή πτυχή της προσφοράς του, αυτή του κλασικού αρχαιολόγου και επιγραφολόγου.

Στην εποχή μας, εποχή άκρας εξειδίκευσης, ολοένα και σπανίζουν οι περιπτώσεις αρχαιολόγων με εύρος γνώσεων και εδραία φιλολογική κατάρτιση. Δεν είναι ασυνήθιστες οι περιπτώσεις προϊστοριολόγων, ιδίως ξένων, που αγνοούν τα αρχαία ελληνικά, με το πρόσχημα ότι η περίοδος που τους απασχολεί δεν είχε γραπτά κείμενα. Βλέπομε έτσι μελέτες για προϊστορικά θέματα να περιορίζονται σε μια ξερή τυπολογία, με παράθεση στατιστικών στοιχείων και διαγραμμάτων. Τώρα μάλιστα, με τη γενικευμένη χρήση της πληροφορικής και τις ευκολίες που παρέχει, ο πειρασμός είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.