ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΑΡΘΡΑ | 2019

1 Μαΐου 2020

Ordinary people in the flow of history. Tomb 6 from the Trapeza cemetery, Aigion, and the Mycenaeans in Eastern Achaea

Elisabetta Borgna & Gaspare De Angeli Annuario della Scuola Archeologica di Atene e delle Missioni Italiane in Oriente 97 (2019): 26-57

Μετά από μια σύντομη επισκόπηση σχετικά με την τρέχουσα έρευνα στον χώρο της ταφικής αρχαιολογίας της Μυκηναϊκής εποχής, παρουσιάζονται μερικά αποτελέσματα της ανασκαφικής περιόδου 2018 στη νεκρόπολη της Τραπεζάς Αιγίου, στην Αχαΐα, η οποία ερευνάται στο πλαίσιο του αρχαιολογικού ερευνητικού προγράμματος υπό τη διεύθυνση του Α.Γ. Βόρδου για το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας στον αρχαιολογικό χώρο όπου δεσπόζει ένα ιερό των ιστορικών χρόνων. Η ολοκλήρωση της έρευνας στον Τάφο 6, ο οποίος, λόγω μιας σειράς χαρακτηριστικών που αφορούν τις διαστάσεις και την κατασκευή του, κατέχει ιδιαίτερη θέση στο σύνολο των θαλαμοειδών τάφων που έχουν εντοπιστεί και μερικώς ανασκαφεί από το 2012, επέτρεψε την εξακρίβωση και την λεπτομερή προσέγγιση των προτεινόμενων μοντέλων, με βάση τις τρέχουσες έρευνες, όσον αφορά τόσο στη διαχρονική χρήση τους όσο και στις αναφορές σε πολιτιστικές σχέσεις.

Σε αντίθεση με όσα έχουν προκύψει από τη διερεύνηση άλλων τάφων, τα στοιχεία που αφορούν τον πρωιμότερο κύκλο ταφικής δραστηριότητας, δηλαδή εκείνον της πρωτοανακτορικής περιόδου, υποδηλώνουν ότι η νεκρόπολη ήταν σε χρήση από μία κοινωνική ομάδα ποικίλης σύνθεσης, η οποία συμπεριλάμβανε αναδυόμενα κοινωνικά στοιχεία που πιθανώς συνδέονταν με τις ανακτορικές ελίτ. Από το βήμα αυτό προτείνουμε μία διαδικαστικού τύπου ανάγνωση της ιστορίας του τάφου (ΥΕ IIIA 1/A 2-ΥE IIIΓ/ΥΜ) βασισμένη στα στοιχεία ανάλυσης της στρωματογραφίας και του αρχαιολογικού περιβάλλοντος. Στο άρθρο που ακολουθεί μεγάλο μέρος αφιερώνεται στην ερμηνεία ενός συνόλου χάλκινων αντικειμένων της αρχαιότερης φάσης χρήσης, που συμβάλλουν στη συζήτηση σχετικά με τον ρόλο της ανατολικής Αχαΐας στη μυκηναϊκή γεωγραφία και στις σχέσεις της με τα ανάκτορα.

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.