ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΑΡΘΡΑ | 2013

1 Νοεμβρίου 2014

Παιδικές ταφές στη Νάξο των Γεωμετρικών χρόνων

Φωτεινή Ζαφειροπούλου στο Ι. Προμπονάς & Ε.Σ. Ψαρράς (επιμ.), Πρακτικά του Δ’ Πανελληνίου Συνεδρίου με θέμα: «Η Νάξος δια μέσου των αιώνων», Κωμιακή 4-7 Σεπτεμβρίου 2008, Αθήνα 2013, 71-76.

Από την εισαγωγή

Η Νάξος στις αρχές της πρώτης χιλιετίας πΧ. κατοικήθηκε από Ίωνες και σεβόμενη το μυκηναϊκό της παρελθόν, όπως μαρτυρούν τα ανασκαφικά στοιχεία που ήλθαν στο φως στην περιοχή της σημερινής μητρόπολης στη Χώρα, αναπτύχθηκε σε ένα σπουδαίο πολιτικοπολιτιστικό κέντρο στον χώρο του κεντρικού Αιγαίου. Οι ανασκαφές που έγιναν στον 20ό αιώνα έδειξαν ότι σε όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας η Νάξος δεν έπαψε να αποτελεί κύριο παράγοντα σε κάθε είδους δραστηριότητες, όχι μόνο στον κοντινό της περίγυρο αλλά επίσης σε μακρινές περιοχές, όπως συμπεραίνεται και από το γεγονός της ίδρυσης από την πανίσχυρη τότε Εύβοια, γύρω στο 735 πΧ. στην Σικελία, μιας πόλης σε ιδιαίτερα “στρατηγική” θέση, στην οποία όμως δόθηκε το όνομα Νάξος, πιθανότατα για λόγους προβολής μιας ισχυρής συμμάχου στον χώρο του κεντρικού Αιγαίου, που εκτός των άλλων είχε υπό τον άμεσο έλεγχο της το διάσημο και πάνσεπτο πανιώνιο ιερό του Απόλλωνα στη Δήλο, τόπο συνάθροισης όχι μόνο θρησκευτικού χαρακτήρα αλλά και πολιτικοοικονομικού, όπως εξελίχθηκε στη συνέχεια, ώς την ύστερη αρχαιότητα.

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.