ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΑΡΘΡΑ | 2012

5 ΙΑΝΟΥΑΡIΟΥ 2016

Πολυτελείς θήκες ψιμυθίων της Μυκηναϊκής εποχής (16ος – 14ος αι. π.Χ.)

Ελένη Κωνσταντινίδη-Συβρίδη Στο Π. Αδάμ-Βελένη & Κ. Τζαναβάρη (επιμ.), Δινήεσσα: τιμητικός τόμος για την Κατερίνα Ρωμιοπούλου (Θεσσαλονίκη 2012): 47-54

Από την εισαγωγή

Οι πληθωρικές κυρίες που επιδεικνύουν αυτάρεσκα τα πολύχρωμα ενδύματα και τις περίτεχνες κομμώσεις τους στις τοιχογραφίες της Θήρας, της Κρήτης, των Μυκηνών και της Τίρυνθας φαίνεται ότι δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από τα περιζήτητα μοντέλα που φωτογραφίζονται σήμερα στα εξώφυλλα των μεγάλων περιοδικών μόδας· εκείνη την εποχή οι γυναίκες πρέπει να γνώριζαν ήδη τα μυστικά του καλλωπισμού, όπως φαίνεται από τα κατακόκκινα σαρκώδη χείλη, τα έντονα βαμμένα ζυγωματικά και τα υπογραμμισμένα με μαύρο περίγραμμα μάτια. Οι αριστοκράτισσες του προϊστορικού Αιγαίου της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, όπως άλλωστε και οι γειτόνισσές τους στην Αίγυπτο και την ανατολική Μεσόγειο, είχαν προφανώς στη διάθεσή τους μία μεγάλη ποικιλία προϊόντων ομορφιάς: πομάδες, αρώματα, πούδρες, βαφή ματιών και χειλιών.

PDF

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.