ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΑΡΘΡΑ | 2013

7 Μαρτίου 2016

Some observations on the iconography of the ‘Ring of Nestor’

Theodore Eliopoloulos Annuario della Scuola Archeologica di Atene e delle Missioni Italiane in Oriente XC (2013) [2015]: 209-228

Περίληψη

Στην παρούσα μελέτη εξετάζεται μία εικονογραφική λεπτομέρεια του «δαχτυλιδιού του Νέστορα». Πρόκειται για είδος τράπεζας επάνω στην οποία εικονίζεται ανακεκλιμένο ένα λιοντάρι στο άνω αριστερό τεταρτημόριο της εικόνας. Τα πόδια αυτής της τράπεζας ερμηνεύονται ως αμφίκοιλοι βωμοί οι οποίοι υποβαστάζουν μία εξέδρα ανάλογη εκείνης της θηραϊκής τοιχογραφίας της «Πότνιας Θηρών» από την Ξεστή 3. Μία in corpore κτιστή κατασκευή η οποία έχει εν μέρει αποκαλυφθεί σε έναν υπαίθριο χώρο του ανακτορικού συγκροτήματος των Αρχανών, ερμηνεύεται ως θεμελίωση σύνθετης εξέδρας του τύπου αυτού. Η ίσως ξύλινη αυτή εξέδρα θα στηριζόταν στους τέσσερις αμφίκοιλους βωμούς οι οποίοι βρίσκονται πολύ κοντά της και θα χρησιμοποιείτο για τελετουργικές «Επιφάνειες» ιερειών ως θεοτήτων. Η εικονογραφική αυτή λεπτομέρεια εξέδρας ερειδομένης σε αμφίκοιλους βωμούς, άγνωστη την δεκαετία του 1920, ενισχύει την γνησιότητα του «δαχτυλιδιού του Νέστορα».

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.