ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΑΡΘΡΑ | 2009

1 Μαρτίου 2010

The Early Cycladic settlement at Dhaskalio, Keros: Preliminary report of the 2008 excavation season

Colin Renfrew, Olga Philaniotou, Neil Brodie & Giorgos Gavalas The Annual of the British School at Athens 104 (2009) [February 2010]: 27-47.

Περίληψη

Στο άρθρο επιχειρείται ένας συνοπτικός απολογισμός των ανασκαφών της περιόδου του 2008 στη νησίδα Δασκαλιό, απέναντι από τον Κάβο Δασκαλιού, στο ΝΔ άκρο της νήσου Κέρου, των Κυκλάδων. Περιληπτικά αναφέρονται τα αποτελέσματα της τοπογράφησης με τον εντοπισμό πολλών τοίχων της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, αλλά και αυτά της ανασκαφής, η οποία αποτελεί τη συνέχεια των ανασκαφών του 2007. Κατά τις ανασκαφές στην κορυφή του Δασκαλιού αποκαλύφθηκε ένα ευμέγεθες κτήριο μήκους 16 μέτρων και πλάτους 4 μέτρων, εντός του οποίου βρέθηκε ο «Θησαυρός του Δασκαλιού», ο οποίος αποτελείται από μία σμίλη, μία αξίνα-πέλεκυ, και έναν πέλεκυ με συμφυή οπή για την τοποθέτηση του στειλεού, όλα χάλκινα ή μπρούτζινα. Η μελέτη της κεραμικής απέφερε σημαντικά αποτελέσματα και απέδειξε ότι υπάρχει συνέχεια. Η αυτή ίδια μελέτη κατέδειξε μία ακολουθία τριών φάσεων, οι οποίες χρονολογήθηκαν από την Πρωτοκυκλαδική II έως και την Πρωτοκυκλαδική III περίοδο.

Οι ανασκαφές στον Κάβο Δασκαλιού συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν στην περιοχή της Νότιας Ειδικής Απόθεσης με την αποκάλυψη πλήθους ιδιαίτερων, αλλά αποσπασματικά σωζόμενων, ευρημάτων, μεταξύ των οποίων, πολλών μαρμάρινων αγγείων και ειδωλίων. Οι εξειδικευμένες μικρομορφολογικές-γεωαρχαιολογικές, γεωλογικές και πετρογραφικές μελέτες, αλλά και οι αναλύσεις πηλού και οι μελέτες, που αφορούν στην αρχαιομεταλλουργία και στο παλαιοπεριβάλλον (αναλύσεις των καταλοίπων της χλωρίδας και της πανίδας αλλά και των φυτολίθων), βρίσκονται σε εξέλιξη. Άλλες έρευνες επί του εδάφους προς το παρόν δεν προγραμματίζονται, πριν από την ολοκλήρωση της τελικής δημοσίευσης των αποτελεσμάτων των ερευνών των περιόδων 2006 έως και 2008.

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.