ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΑΡΘΡΑ | 2009

22 Αυγούστου 2011

The Prasteio-Mesorotsos Archaeological Expedition. First Preliminary Report of the 2008 Survey

Andrew P. McCarthy, Ben Blakeman, Mat Dalton, Lisa Graham, Ian Hill & Graham Ritchie Επιστημονική Επετηρίς του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, 2009 [2010]: 59-88.

Περίληψη

H Αρχαιολογική Αποστολή ‘Πραστειό-Μεσόροτσος’ 2008, διεξήγαγε μη διεισδυτική έρευνα μιας θέσης που καλύπτει διάφορες περιόδους. Έγινε επιφανειακή συλλογή υλικού, γεωφυσική έρευνα, GIS και γεωλογική μελέτη. Παρόλο που η θέση είχε προηγουμένως χαρακτηριστεί ως δύο διαφορετικές θέσεις, που ανήκουν σε διαφορετικές χρονολογικές περιόδους, η έκταση των 10 εκταρίων, που απλώνεται στις περιοχές Λακριές και Μεσόροτσος στο χώρο του εγκαταλελειμμένου χωριού Πραστειό (επαρχία Πάφου), μπορεί τώρα να θεωρηθεί ως μια μεγάλης έκτασης θέση που χρονολογείται στη Νεολιθική, Χαλκολιθική, Πρώιμη και Μέση Εποχή του Χαλκού, ενώ μια συγκεκριμένη έκταση χρονολογείται στη Μεσαιωνική περίοδο. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις για κατοίκηση κατά την Εποχή του Σιδήρου, την Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή εποχή. Η συνύπαρξη ευρημάτων της Χαλκολιθικής και της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού (ειδικά κεραμικών ευρημάτων) υποδηλώνει ότι ο οικισμός αυτός πιθανόν να καλύπτει τη θολή μέχρι σήμερα μεταβατική περίοδο που γεφυρώνει τις δύο αυτές εποχές. Αν αυτό ισχύει, η περαιτέρω έρευνα στη θέση αυτή πιθανόν να μας δώσει στοιχεία που να δίνουν κάποιες απαντήσεις στο μακρόχρονο ερώτημα του κατά πόσο μεγάλες ομάδες ανθρώπων στην Κύπρο είχαν εκτοπισθεί κατά τη Χαλκολιθική περίοδο και αν οι εγκαταλελειμμένες θέσεις είχαν κατοικηθεί στη συνέχεια από νέο-αφιχθέντες στο νησί. Η απουσία ευρημάτων που να χρονολογούνται στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού δείχνει ότι πιθανόν ο οικισμός να είχε εγκαταλειφτεί κατά τη Μέση Εποχή του Χαλκού, πράγμα που ίσως ρίξει φως στην ανάπτυξη του κοντινού αστικού κέντρου της Παλαιπάφου.

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.