ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΑΡΘΡΑ | 2013

1 Νοεμβρίου 2014

Το έργο διαμόρφωσης και ανάδειξης της Ακρόπολης Αγ. Ανδρέα Σίφνου

Χριστίνα Α. Τελεβάντου Πρακτικά Δ’ Διεθνούς Σιφναϊκου Συμποσίου, Σίφνος 25-26 Ιουνίου 2010, Αθήνα 2013, 11-20.

Από την εισαγωγή

Όπως είχαμε παρουσιάσει στα προηγούμενα Σιφναϊκά Συμπόσια και άλλου, η ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα, της οποίας είχε ανασκάψει στο παρελθόν μικρό τμήμα ο Χρήστος Τσούντας και μεγαλύτερο η Βαρβάρα Φιλιππάκη, στο τέλος της δεκαετίας του 1990 ήταν πλήρης από τους λιθοσωρούς των αρχαίων κτισμάτων, τη σύγχρονη καλλιέργεια και τα μπάζα των ανασκαφών, ενώ το δάσος με τις φίδες είχε επεκταθεί καλύπτοντας τα ορατά ή ανασκαφέντα ερείπια. Δηλαδή, ακόμα και στον ειδικευμένο επισκέπτη ο χώρος ήταν λίγο κατανοητός.

Οι μικρής κλίμακας εργασίες διαμόρφωσης που έγιναν από το 1997-2000 με χρηματοδοτήσεις του ΥΠΑΙ, του αείμνηστου Σιφνιού Νίκου Βερνίκου-Ευγενίδη και της συζύγου του Μαρίας, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες του χώρου, όπως η πρόσβαση, κατέδειξαν ότι για την ανάδειξη της ακρόπολης απαιτείτο πολύς χρόνος, μεγάλη προσπάθεια και αξιόλογη χρηματοδότηση. Η ένταξη του έργου της «Διαμόρφωσης και Ανάδειξης της ακρόπολης» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πολιτισμός» 2002-2006 του Υπουργείου Πολιτισμού (υλοποίηση 3/6/2002-31/12/2008) έδωσε τη δυνατότητα να γίνει αυτό εφικτό. Επίσης, αφενός επεκτάθηκε η ανασκαφική έρευνα δημιουργώντας νέα επιστημονικά δεδομένα και αφετέρου έγιναν οι απαραίτητες υποδομές για τη δημιουργία του πρώτου οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου της Σίφνου.

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.