ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΑΡΘΡΑ | 2011

4 Μαρτίου 2012

Tracing the ancestry of the Minoan Hall system

Joseph W. Shaw The Annual of the British School at Athens 106 (2011): 141-165

Περίληψη

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικές διαμορφώσεις στην Μινωική εποχή είναι η λεγόμενη “Μινωική Αίθουσα”. Στην απλούστερη μορφή της αποτελείται από ένα φωταγωγό, έναν προθάλαμο και ένα δωμάτιο – το “πολύθυρον” πού περικλείεται από διαχωριστικά, τύπου “pier-and-door partitions”. H Αίθουσα απαντά στα ανακτορικά διαμερίσματα κατοίκησης, καθώς και σε νεοανακτορικές κατοικίες, και συνήθως συνοδευόταν από μία δεξαμενή κάθαρσης δηλαδή ένα τετράγωνο δωμάτιο σε χαμηλότερο επίπεδο, προσβάσιμο με σκαλοπάτια και συχνά περιστοιχισμένο από μία περίτεχνη κουπαστή ή πλατφόρμα, που επέτρεπε να παρακολουθήσει κανείς από το ισόγειο ότι συνέβαινε στη δεξαμενή.

Κάποτε τα μόνα γνωστά παραδείγματα της Αίθουσας προερχόταν από την Νεοανακτορική περίοδο, αλλά δύο νεώτερα Προανακτορικά παραδείγματα έχουν εντοπιστεί στα Μάλια. Το μεταγενέστερο παράδειγμα βρίσκεται στο Κτίριο Α της Μεσομινωικής ΙΙ Εποχής, στο Quartier Mu. Αποτελείται από τη δεξαμενή κάθαρσης, μία μεγάλη αίθουσα με φωταγωγό και ένα πολύθυρον. Το προγενέστερο παράδειγμα, μία σουίτα Μινωικής Αίθουσας, στην Μεσομινωική ϒπόστυλη Κρύπτη, αποτελείται από μία μοναδική στο είδος της σειρά πέντε υπογείων δωματίων, το πρώτο από τα οποία συνορεύει με ένα φωταγωγό, ύστερα από ένα πολύθυρον, στη συνέχεια από ένα σχετικά μικρό τετράγωνο δωμάτιο με ένα μεγάλο εσωτερικό παράθυρο, ή μήπως δεξαμενή κάθαρσης, και αμέσως δίπλα ένα δωμάτιο εισόδου με πάγκους. Νοτίως αυτών των δωματίων υπήρχε ένα μεγάλο δωμάτιο σε ισόγειο επίπεδο, πιθανόν για ομάδες ανθρώπων, από το οποίο κανείς μπορούσε να έχει ανεξάρτητη πρόσβαση στο πρώτο και το τελευταίο από τα υπόγεια δωμάτια.

Η σύγκριση των δύο ομάδων δωματίων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το παράδειγμα της ϒπόστυλης Κρύπτης είναι ο προπομπός της ομάδας Quartier Mu. Συγκεκριμένα το πολύθυρον της ομάδας Quartier Mu ήταν, για πρακτικούς λόγους, τοποθετημένο σε ισόγειο επίπεδο ενώ η καθαρτήριος δεξαμενή, η οποία αφορούσε χθόνιες σχέσεις, παρέμενε στο υπόγειο επίπεδο και προσεγγίζετο με σκαλοπάτια. Η ίδια διάταξη αλλά με μερικές προσαρμογές επρόκειτο να υιοθετηθεί αργότερα, στην Νεοανακτορική εποχή, συμπληρώνοντας έτσι τη μακρά ιστορία μιας κοινωνικής και τελετουργικής αρχιτεκτονικής προτύπου που ενδέχεται να είχε πρωτοεμφανιστεί κατά την Πρώιμη Μινωική περίοδο.

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.