ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΑΡΘΡΑ | 2016

6 Δεκεμβρίου 2017

Truth lies in details: identifying an apiary in the miniature wall painting from Akrotiri, Thera

Irini Papageorgiou Annual of the British School at Athens 111 (2016): 95-120

Διαβάστε το άρθρο

Ανάμεσα στις αινιγματικές παραστάσεις της αιγαιακής εικονογραφίας της 2ης χιλιετίας π.Χ. συγκαταλέγεται η κατασκευή που εικονίζεται στο νότιο τοίχο της Μικρογραφικής Ζωφόρου από τη Δυτική Οικία του Ακρωτηρίου Θήρας. Η κατασκευή καταλαμβάνει την πλαγιά ενός λόφου και αποτελείται από κατακόρυφη διπλή γαλάζια ζώνη στο δυτικό της όριο και τέσσερις οριζόντιες γαλάζιες ζώνες, όλες με ενδείξεις ότι αποδίδουν λιθοδομή. Φέρει πέντε σειρές μελανών τριγώνων εναλλάξ με τις οριζόντιες ζώνες, τα οποία έχουν καμπύλο άνοιγμα στη βάση τους. Η μοναδική στην αιγαιακή εικονογραφία κατασκευή έχει ερμηνευτεί ως περιστεριώνας, νεώσοικος, αποθήκη, κτίσμα λαξευμένο στην πλαγιά του λόφου με τριγωνικές κόγχες, γεωλογικός σχηματισμός, αλλά και έκταση γης με αναβαθμίδες και καλλιέργεια αμπελιού. Σε μία εντελώς συνοπτική αναφορά είχε χαρακτηριστεί και ως απόδοση μελισσιού.

Συγκεκριμένες λεπτομέρειες και η χρήση των κανόνων προοπτικής κατά την περίοδο αυτή συνηγορούν υπέρ της υπόθεσης ότι αναπαριστά μελισσοκομική εγκατάσταση σε εδαφική έκταση με αναβαθμίδες, προστατευμένη στο δυτικό της όριο από προσήνεμο τοίχο. Τα τριγωνικά στοιχεία πρέπει να απεικονίζουν πλεκτές κυψέλες κάθετου τύπου, τα επίστομα κοφίνια σταθερής κηρήθρας, σε χρήση έως εντελώς πρόσφατα σε πολλές περιοχές του ελλαδικού χώρου. Τα στοιχεία ενός οργανωμένου μελισσοκομείου συμπληρώνει δρόμος που διέρχεται από τον μελισσώνα συνδέοντας τον οικισμό με το τριμερές κτίσμα στην κορυφή του λόφου. Όπως επίσης και γαλάζια τραπεζοειδής επιφάνεια στα ανατολικά του που πιθανότατα αναπαριστά νερόλακκο για συλλογή υδάτων, εντελώς απαραίτητων στη μελισσοκομία. Η μεγάλη έκταση της εγκατάστασης σε συνδυασμό με τη σημασία των μελισσοκομικών προϊόντων, όπως υποδεικνύουν χημικές αναλύσεις και αναφορές σε πινακίδες Γραμμικής Β, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την αρχή διαχείρισης του μελισσοκομείου καθώς και με τη λειτουργία του κτίσματος στην κορυφή του λόφου.

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.