ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΑΡΘΡΑ | 2017

1 Οκτωβρίου 2018

Τύμβοι της 3ης χιλιετίας στη βόρεια Κέρκυρα

Γαρουφαλιά Μεταλληνού Στο Δ. Κονιδάρης (επιμ.), 2017. Ι΄ Διεθνές Πανιόνιο Συνέδριο, Κέρκυρα, 30 Απριλίου – 4 Μαΐου 2014. IV. Φιλοσοφία, Αρχαιολογία, Αρχαιογνωσία, Αρχιτεκτονική, Θέατρο, Κερκυραϊκά Χρονικά, Β, τόμος ΙΑ΄, Κέρκυρα: 201-214.

Το 2005 αποκαλύφθηκαν στην περιοχή του Αλμυρού στη βόρεια Κέρκυρα και ερευνήθηκαν ανασκαφικά δύο τύμβοι της πρώιμης Χαλκοκρατίας, που αποτελούν και τα μοναδικά μέχρι σήμερα ευρήματα αυτού του είδους ταφικού μνημείου στο νησί. Η σπουδαιότητά τους αφορά επίσης στην ένταξή τους στο δίκτυο θέσεων κατά μήκος της Αδριατικής, του Ιονίου και της δυτικής Ελλάδας που έχουν σχετισθεί με το θαλάσσιο εμπόριο προς τη Βαλκανική και την κεντρική Ευρώπη για την αναζήτηση μετάλλων. Οι δύο τύμβοι που ανεγέρθησαν διαδοχικά στον ίδιο χώρο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές περιέκλειαν ταφές σε κιβωτιόσχημο τάφο και εγχυτρισμό σε πίθο και έδωσαν δείγματα κεραμεικής χαρακτηριστικής του Ιόνιου-Αδριατικού χώρου.

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.