ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

AΙΓΑΙΑΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ | 2013

18 Οκτωβρίου 2013, 19:00

Πρωτοελλαδικοί τάφοι στα Νέα Στύρα Ευβοίας

Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, Αθήνα)

Η αναπάντεχη ανακάλυψη το καλοκαίρι του 2008 ενός μαρμάρινου κυκλαδικού ειδωλίου σε ένα οικόπεδο στη θέση Γκισούρι στα Νέα Στύρα, οδήγησε το επόμενο καλοκαίρι στη διενέργεια ανασκαφικής έρευνας που έφερε στο φως μία συστάδα τριών τάφων της ΠΕ ΙΙ περιόδου. Η ανασκαφή, που δυστυχώς λόγω έλλειψης χρηματοδότησης παραμένει ημιτελής, οδήγησε στην πλήρη αποκάλυψη του ενός εκ των τριών.

Στην παρούσα ανακοίνωση παρουσιάζονται τα προκαταρκτικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη του πρώτου τάφου. Οι διαφορές που παρατηρούνται ανάμεσα στην τραπεζιόσχημης κάτοψης κτιστή κατασκευή και τα δημοσιευμένα παραδείγματα τάφων της ίδιας περιόδου, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό σκελετών και με τον πλούτο των κτερισμάτων που παρουσιάζουν υφολογικές επιδράσεις από τον κυκλαδικό πολιτισμό, συνιστούν στοιχεία προς διερεύνηση.

Μέσω του εντοπισμού των τριών τάφων επιβεβαιώνεται ανασκαφικά η άποψη περί ύπαρξης μίας σημαντικής παράκτιας ΠΕ θέσης στην περιοχή, που έως σήμερα στηριζόταν αποκλειστικά σε έρευνες επιφανείας και τυχαία ευρήματα. Σε αυτό το πλαίσιο επιχειρείται παράλληλα η αποτίμηση του ρόλου του οικισμού, στον οποίο ανήκουν οι τάφοι. Η θέση του σε ένα στρατηγικό από γεωγραφικής άποψης σημείο, επάνω στο θαλάσσιο δρόμο κατά μήκος του ευβοϊκού κόλπου εντάσσεται στον κατάλογο των εγκαταστάσεων της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού που αναπτύσσονται κατά μήκος τόσο των ευβοϊκών ακτών, όσο και των ακτών της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Πρόσκληση


Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.