ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΑΡΘΡΑ | 2009

31 Μαΐου 2011

Federico Halbherr and Knossos

Catherine Morgan Annuario della Scuola Archeologica di Atene e delle Missioni Italiane in Oriente LXXXVII (2009) [2010]: 43-67.

Περίληψη

To άρθρο εξετάζει την πολιτική και επιστημονική σημασία της ανασκαφής του Federico Halbherr στην Κνωσό κατά τον Οκτώβριο-Νοέμβριο 1885. Πρόκειται για μια από τις πρώτες ανασκαφές του, έναν χρόνο μόλις μετά την άφιξή του στην Κρήτη. Η ανασκαφή του που συχνά παραβλέπεται στην ιστορία της έρευνας της Κνωσού, κράτησε 10 ημέρες, κατά τις οποίες ο Halbherr έφερε στο φως σημαντικές ρωμαϊκές και παλαιοχριστιανικές τοιχοδομίες, τμήματα τουλάχιστον μίας οικίας (domus) με περιστύλιο, ένα ψηφιδωτό που εικονίζει τις τέσσερις εποχές, μία βασιλική και μια εκκλησία. Με αφετηρία τις ανασκαφικές εκθέσεις που φυλάσσονται σήμερα στο αρχείο της Ι.Α.Σ.Α, οι ανακαλύψεις του Halbherr επαναξιολογούνται υπό το φως των σημερινών γνώσεών μας για τη ρωμαϊκή και την παλαιοχριστιανική πόλη.

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.