ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΑΡΘΡΑ | 2012

16 Ιανουαρίου 2016

Κουτάλες και κουτάλια από το νεολιθικό οικισμό της Θέρμης στην Κεντρική Μακεδονία

Μαρία Παππά Στο Π. Αδάμ-Βελένη & Κ. Τζαναβάρη (επιμ.), Δινήεσσα: τιμητικός τόμος για την Κατερίνα Ρωμιοπούλου (Θεσσαλονίκη 2012): 25-33

Από την εισαγωγή

Η κατασκευή κεραμικών σκευών κατά τη νεολιθική εποχή έχει διαπιστωθεί ότι έχει κατακτήσει ένα πολύ υψηλό τεχνολογικό επίπεδο, το οποίο όχι μόνο ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων αυτής της εποχής, αλλά και στις σύνθετες κοινωνικές σχέσεις που αναπτύσσονται σε κάθε οικισμό. Τα αγγεία, που αποτελούν και τα πιο χαρακτηριστικά αντικείμενα της κεραμικής τέχνης της νεολιθικής περιόδου, είναι τα υλικά κατάλοιπα που μαζί με το βιοαρχαιολογικό υλικό πιστοποιούν τις σύνθετες δομές της διαδικασίας κατανάλωσης τροφής και των κοινωνικών της διαστάσεων. Βρισκόμαστε έτσι πιο κοντά στην ανασύνθεση και κατανόηση της καθημερινότητας των νεολιθικών κοινωνιών, αναλύοντας μια από τις θεμελιώδεις συνιστώσες της. Η πρόσφατη έρευνα έχει συνεισφέρει με πολλές μελέτες στον τομέα αυτό, εξειδικεύοντας το αντικείμενο της στην ανάλυση του τεχνολογικού επιπέδου, αλλά και των κοινωνικών δομών στις οποίες εμπλέκονται τα κεραμικά σκεύη.

PDF

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.