ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΑΡΘΡΑ | 2014

6 Δεκεμβρίου 2016

Un nuovo frammento di tavoletta in lineare A da Festòs (PH 54)

Pietro Militello Annuario della Scuola archeologica di Atene e delle missioni italiane in Oriente XCII, Serie III.14 (2014) [2016]: 155-165

Περίληψη

To 2013 ένα καινούριο θραύσμα πινακίδας με Γραμμική Α (ΡΗ 54) βρέθηκε στο ΒΑ Συγκρότημα της Φαιστού, Δωμάτιο XL/101, περιοχή 1 (Δυτική ‘cist’) από όπου προέρχονται και η πινακίδα με Γραμμική A ΡΗ 1 και ο Δίσκος της Φαιστού. Η πινακίδα βρισκόταν στη μετανασκαφική επιχωμάτωση, το υλικό της οποίας πάντως ήταν αρκετά ομοιογενές (MM ΙΙΙΑ) και θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει την αρχική απόθεση καταστροφής του Δωματίου 101. Δυστυχώς, διατηρούνται μόνον δύο γραμμές, ίσως επάνω σε rasura, και μόνον η πρώτη μπορεί να αναγνωστεί καθαρά: AB 28-31-53-44 [:I-SA-RI-ΚΕ]. Η λέξη απαντά άπαξ, αλλά με κάποια παράλληλα για το I-SA-RI (ΡΗ 6.4) και το SA-RI (ZA 24). Ανεξάρτητα από την ερμηνεία, η πινακίδα πιστοποιεί την έντονη διαχειριστική δραστηριότητα στη Φαιστό και κατά τη MM ΙΙΙΑ, που συνδέεται ίσως με τις βιομηχανικές δραστηριότητες που λάμβαναν χώρα στο ‘Δωμάτιο 101’.

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.