ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

13 Φεβρουαρίου 2019

Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας έχει έδρα την Καρδίτσα και χωρική αρμοδιότητα την περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας.  Υπάγεται  στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και λειτουργεί  ως Περιφερειακή  Υπηρεσία σε επίπεδο Διεύθυνσης. Έχει επίσης την ευθύνη της καλής λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας καθώς επίσης και την  Αρχαιολογική Συλλογή Κέδρου.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας άνοιξε τις πύλες του στο κοινό στις    18 Μαΐου 2010 και εγκαινιάσθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2012.  Οι  διαδικασίες ίδρυσης του ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ύστερα από ενέργειες της ΙΓ΄ ΕΠΚΑ. Το 1995 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης του κτιριολογικού προγράμματος του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας.  Το ΑΜΚ ανεγέρθη στο χώρο του παλαιού Νοσοκομείου Καρδίτσας έκτασης 5.120τμ, έκταση η οποία παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού από τον Δήμο Καρδίτσας. Η ανέγερσή του ολοκληρώθηκε το 2001. Η ανέγερση του κτιρίου χρηματοδοτήθηκε από το Β΄ ΚΠΣ η δε  υλοποίηση της μουσειολογικής μελέτης  από το Γ΄ΚΠΣ. Σκοπός του ΑΜΚ είναι η διαμόρφωση και εδραίωση μιας στενής καθώς και εποικοδομητικής σχέσης μεταξύ των κατοίκων της πόλης, της ευρύτερης περιοχής και των επισκεπτών του Νομού με την Αρχαιολογία, την Ιστορία και την  Πολιτιστική  κληρονομιά του τόπου, μέσα από την οργάνωση εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ημερίδων, διαλέξεων και άλλων πολιτιστικών δράσεων.

Στο κοινοτικό γραφείο της Τ.Ε. Κέδρου παραχωρήθηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία αίθουσα,  η οποία λειτουργεί ως μικρός εκθεσιακός χώρος. Στην αίθουσα αυτή φιλοξενούνται αρχαία αντικείμενα κυρίως από την αρχαία πόλη της Όρθης αλλά και αντικείμενα που προέρχονται από άλλες θέσεις της γύρω περιοχής. Τα αντικείμενα συνοδεύονται από επεξηγηματικές πινακίδες ενώ υπάρχουν και δύο posters που αναφέρονται σε ανασκαφική έρευνα που έγινε σε ένα Νεολιθικό οικισμό (Μαγούλα) στη στάση Παλιουρίου, πάνω στο δόμο Καρδίτσας – Κέδρου. Πρόκειται κυρίως για πήλινα και λίθινα ευρήματα, τα οποία προέρχονται από τις ανασκαφικές έρευνες που έγιναν στο παρελθόν αλλά και από τυχαίες περισυλλογές από διάφορες θέσεις. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι πήλινες σαρκοφάγοι με κυρτό κάλυμμα, το πιθάρι με ταφική χρήση, λίθινη επιτύμβια στήλη, μαρμάρινοι κιονίσκοι και μαρμάρινο ακροκέραμο, λίθινα τριβεία, μυλόλιθοι και τριπτήρες των προϊστορικών και ιστορικών χρόνων. Επίσης, υπάρχουν λίθινα ευρήματα από τη διακόσμηση εκκλησιών της παλαιοχριστιανικής περιόδου της ευρύτερης περιοχής.


Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.