ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

Βόρεια Ελλάδα

Ντικιλί Τας

URL: http://www.dikili-tash.gr

Το Ντικιλί Τας είναι μια θέση προϊστορικής κυρίως κατοίκησης, που χρονολογείται στη Νεολιθική εποχή (6400-4000 π.Χ.) και την εποχή του Χαλκού (3000-1100 π.Χ.). Έδωσε επίσης λείψανα των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, ενώ η κορυφή του στέφεται από έναν βυζαντινό πύργο.

Ανασκαφές Δισπηλιού

URL: http://dispilio.web.auth.gr

Το Δισπηλιό είναι ένας παρόμοιος λιμναίος οικισμός στην Καστοριά που ανασκάπτεται από το 1992 από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας Γ. Χ. Χουρμουζιάδη. Βρίσκεται δίπλα στη λίμνη της Καστοριάς 7 χλμ. πριν από την πόλη στη θέση «Νησί» σε μια περιοχή όπου έχει κτιστεί η μικρή εκκλησία της Ανάληψης. Παρότι η ανασκαφή ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα ο οικισμός είχε εντοπιστεί προπολεμικά, στη δεκαετία του 1930 από τον Α. Κεραμόπουλο, Δυτικομακεδόνα, στην καταγωγή, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΚΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

URL: http://www.kz-epka.gr

Η ΚΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι νεοσύστατη (Ιανουάριος 2004) Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, σε επίπεδο Διεύθυνσης, έχει έδρα την Κατερίνη και αρμοδιότητα Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που εκτείνεται στο Νομό Πιερίας.

Ερευνητικό Πρόγραμμα Νεολιθικού Οικισμού Αυγής Καστοριάς

URL: http://www.neolithicavgi.gr

Το Ερευνητικό Πρόγραμμα Νεολιθικού Οικισμού Αυγής επιδιώκει τη μελέτη των υλικών καταλοίπων του συγκεκριμένου νεολιθικού οικισμού με στόχο την προσέγγιση της κοινωνικής δομής, της ιδεολογίας και των στρατηγικών επιβίωσής του.

Αρχαιολογικό πρόγραμμα Παλιαμπέλων

URL: http://temper.web.auth.gr

Το αρχαιολογικό έργο στα Παλιάμπελα Κολινδρού είναι μια διεθνής προσπάθεια που έχει ως στόχο την συστηματική έρευνα, την διαχείριση και την αξιοποίηση του προϊστορικού οικισμού των Παλιαμπέλων του Δήμου Κολινδρού. Το πρόγραμμα εγκαινιάστηκε το 1999 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.