ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

19 Δεκεμβρίου 2010

Η Θεωρία της Επανάληψης

Ιστότοπος από την Δρ Λάια Ορφανίδη, Ερευνήτρια στο Κέντρον Ερεύνης της Αρχαιότητος της Ακαδημίας Αθηνών. Ο ιστότοπος εστιάζει στα νεολιθικά ειδώλια και παρουσιάζει τη Θεωρία της Επανάληψης η οποία αφορά την ερμηνεία των νεολιθικών ειδωλίων. Η θεωρία αυτή στοιχειοθετήθηκε και υποστηρίχθηκε για πρώτη φορά το 1990 από την Λάια Ορφανίδη και βασίζεται στο γεγονός ότι μόνον ό,τι επαναλαμβάνεται σταθερά είναι σύμβολο, δηλ. απεικονιστική απόδοση εννοιών ή ιδεών.

Ως υπεύθυνη του Νεολιθικού Προγράμματος της Ακαδημίας Αθηνών, η Λάια Ορφανίδη ασχολήθηκε επί πολλά χρόνια με τη νεολιθική ειδωλοπλαστική και έκανε συγκριτικές μελέτες τόσο σε παλαιότερα ευρήματα όσο και σε ένα πλουσιότατο υλικό από ιδιωτικές συλλογές της Θεσσαλίας στην Ελλάδα, το οποίο για πρώτη φορά άρχισε να δημοσιεύει πρόσφατα. Το υλικό αυτό ξεπερνά τα δυόμισυ χιλιάδες ειδώλια.


Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.